Lényegében megszűntek a panaszok az új pécsi parkolóautomatákkal kapcsolatban

2019. augusztus 12. hétfő 10:40

Lényegében megszűntek a panaszok az új pécsi parkolóautomatákkal kapcsolatban

Az új pécsi parkolóautomatákkal kapcsolatos kezdeti problémák - amelyek főleg a gépek kezelésével voltak összefüggésben - mostanra gyakorlatilag megszűntek. Mint azt a BIOKOM-tól megtudtuk, már minden ötödik autós bankkártyával fizet a közterületi parkolásért.


Több mint húsz év után cserélték le januárban a parkolóautomatákat Pécsett. A régi gépekkel bőven volt gond: egyre gyakrabban hibásodtak meg,  s mind többször fordult elő, hogy „visszaköpték" a bedobott érméket. Az önkormányzat tehát nem halogathatta tovább a cserét, így nagyjából 300 millió forintos beruházással 160 darab új berendezést telepítettek a fizetőövezetekben.

Persze, ahogy az szinte minden új rendszer indulásakor tapasztalható, kezdetben a modern gépek kezelése okozott néma fejfájást a felhasználók egy részénél. Az első hetekben még nagyjából napi egy-két tucatnyi probléma futott be a parkolási rendszert üzemeltető BIOKOM Nonprofit Kft.-hez. Ezek többsége nem a hibás működéssel volt kapcsolatos, inkább az új berendezések kezelése nem ment elsőre a pécsi autósok egy részének.

Erdős Réka, a társaság sajtófelelőse érdeklődésünkre elmondta, mostanra lényegében megszűntek az ilyen jellegű panaszok. 

- Az új automaták működése jelentősen eltér a korábban használtakétól, erre vezethetők vissza az indulási nehézségek, amelyet természetesen igyekeztünk minimálisra csökkenteni. Sajnos sokan megszokásból próbálkoztak a jegyvásárlással, így ebből adódóan tapasztaltunk félreértéseket, ezek száma azonban napjainkra jelentősen visszaesett - fogalmazott.

A január óta működő parkolóautomaták egyik legnagyobb előnye a régiekhez képest, hogy a bankkártyás fizetést is lehetővé teszik, de természetesen érméket is elfogadnak. Vissza azonban nem adnak, pont azért, hogy a meghibásodás lehetőségét csökkentsék.

A BIOKOM-nál arról tájékoztatták munkatársunkat, hogy a parkolásért egyre többen fizetnek bankkártyával. A napjainkban tapasztalható húsz százalékos arány minden bizonnyal a jövőben tovább emelkedik majd.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva