Középületei energiafogyasztását csökkenti Paks a PTE segítségével

2017. október 11. szerda 09:25

Az energiafogyasztás csökkentése klímavédelmi és gazdasági szempontból egyaránt fontos feladat. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az épületek az Európai Unió végső energiafelhasználásának több mint 40%-ért felelősek, a középületek energiafogyasztásának mérséklésével ezért jelentős megtakarításokat érhetnek el az állami intézmények és a helyi önkormányzatok.  

A költséges szigetelést, nyílászárócserét, gépészeti rendszer felújítását tartalmazó beruházásokra azonban nem mindig áll rendelkezésre elegendő forrás, azonban léteznek olyan megoldások, amelyekkel szinte költség nélkül érhető el 5-10% energia-megtakarítás. Ez a témája az Interreg Central program által támogatott TOGETHER nemzetközi projektnek, amelyben Paks Város Önkormányzata partnerként vesz részt.

Feladatainak megvalósítását a Pécsi Tudományegyetem Pályázatmenedzsment és Innovációs Igazgatósága segíti.

Október első hetében került sor Budapesten a projekt Innobuildings című szakmai konferenciájára, amelyet követően az Egyetem szakemberei a külföldi partnerekkel egyeztettek a feladatokról. A projekt koncepciója az alábbi: Az energiafogyasztás mérsékléséhez először meg kell vizsgálnunk, hogy pontosan mennyi energiát fogyasztunk és ez időben miként oszlik el. Így feltárhatók az olyan pazarló fogyasztási szokások, mint a felkapcsolva felejtett világítás, fölöslegesen működtetett légkondicionáló, éjszakára is bekapcsolva hagyott berendezések, túl magas hőfokra állított termosztátok.

Sokan nem tudják, hogy a termosztát értékének 1C-kal történő csökkentése 6-7%- os fűtési energia-megtakarítást eredményez.

Méréssel emellett a meghibásodott eszközök is észlelhetők, és például egy csőtöréssel - azaz hirtelen megnövekedett vízfogyasztással - kapcsolatos vészjelzés jelentős kártól mentheti meg a tulajdonost. A közintézmények általában havi átalányszámlákat és éves elszámoló számlát kapnak szolgáltatóiktól, amiből még a pontos havi fogyasztási értékek sem olvashatóak ki, a fogyasztás jellemzőinek
meghatározásához pedig ennél sokkal gyakoribb - óránkénti, vagy még sűrűbb időközönként mért adatokra van szükség. A projekt keretében ezért szeptember végén tizenegy paksi középületben telepítettek okos mérőket, amelyek 15 perces gyakorisággal szolgáltatnak adatot az épületek villamos-energia- , gáz- és távhő fogyasztásáról.

Második lépésként minden közintézményben fogyasztói beavatkozási akciókat szervez az Önkormányzat és az Egyetem, amelynek során az épületet használó személyek energiatakarékossági tanácsokat kapnak a szakemberektől, majd különböző játékok, versenyek keretében csökkentik fogyasztásukat. Ehhez a projekt sokféle eszközt kínál: az óvodákban foglalkoztató füzetet kapnak a gyerekek, akiknek be kell jelölniük az energiafogyasztókat és el kell dönteniük, hogy a füzet főszereplője - Hümér, a troll - mikor viselkedik helyesen. Az energetikai szakközépiskolában a tanulók megismerhetik az okos mérés és az ahhoz kapcsolódó energiamenedzsment rendszer műszaki hátterét, egyéb közintézményekben a vezetőség versenyeket rendez emeletek, vagy szervezeti egységek között. A legtöbb energiát megtakarító csapat jutalomban - például egy kávégépben - részesülhet.

A Paksi Önkormányzat a következő hónapokban dönt a bevezetésre kerülő megoldásokról, a fogyasztók addig is követhetik a bejáratoknál kihelyezett monitorokon az épületek energiafogyasztását.

Forrás: PTE