Kővári János nyilvánosságra hozta az uránkutatással kapcsolatos bizottsági jegyzőkönyveket

2012. július 06. péntek 14:07

Kővári János nyilvánosságra hozta az uránkutatással kapcsolatos bizottsági jegyzőkönyveket

Sajtóközlemény: Pécs Város Önkormányzata Természeti és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottsága ígéretének megfelelően minden fontos lépésről tájékoztatni kívánja a pécsieket az uránkutatással és esetleges bányászati tevékenységgel kapcsolatban. (Az alábbiakban a közlemény után pdf-ben két bizottsági jegyzőkönyv szövege és Benkovics Istvánnak, a Wildhorse képviselőjének a prezentációja olvasható, látható - a szerk.)

Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart a Kormányzat döntése, amelyben kinyilvánította, hogy vállalatai révén bekapcsolódik abba a kutatási tevékenységbe, amelyet a Wildhorse Energy már 2008-ban megkezdett.

A bizottság a lakosság tájékoztatása érdekében két nyilvános bizottsági ülést tartott az elmúlt hetekben, amelyen az érdeklődő pécsiek is részt vehettek. Az első ülésen Kovács Pál energetikai államtitkár számolt be a Kormányzat szándékairól, a második ülésen a Wildhorse Energy helyi vezetése és a kutatást engedélyező hatóságok képviselői mutatták be terveiket és a jelenlévő pécsi polgárok tehették fel kérdéseiket.


Tekintettel arra, hogy ez a kérdés a város egészét érinti és számos kérdésben kétségek merültek fel a bizottsági ülések teljes jegyzőkönyvét minden esetben közzétesszük, hogy mind többen értesülhessenek az ott elhangzottakról és kialakíthassák személyes véleményüket.

Meggyőződésünk, hogy a pécsieknek kell dönteniük, akarják e az uránbányászat újraindítását, annak kockázatai veszélyei, előnyei és hátrányai ismeretében, vagy nem.

Ahhoz, hogy dönteni tudjanak, a bizottság minden segítséget meg kíván adni a jövőben is, ezért arra köteleztük a céget, hogy július 31-ig nyújtsa be a bizottságnak a vizsgálatok ütemezését, hogy minden lépésről tájékozódni és tájékoztatni tudjunk.


Fontos döntés előtt állunk, amelyben mérlegelni kell, hogy a bányászati tevékenység teremthet-e a pécsi embereknek munkahelyet, milyen bevételt jelenthet az Önkormányzatnak, milyen természeti kockázatok, milyen az emberi egészségre káros körülmények alakulhatnak ki. Fontos, hogy mindezt mérlegeljük és így hozzunk majd döntést, ehhez kívánunk a jegyzőkönyvek nyilvános bemutatásával hozzájárulni.


Kővári János
Összefogás Pécsért Egyesület
a Természeti és Emberi Erőforrás Bizottság Elnöke"

AZ ALÁBBI LINKEKRE KATTINTVA ELOLVASHATÓAK A JEGYZŐKÖNYVEK ÉS MEGTEKINTHETŐ A PREZENTÁCIÓ:

images/static/pecs/termbizjkv-12.06.19.pdf 

images/static/pecs/termbizjkv-12.06.29.pdf

images/static/pecs/WHE-%C3%96nkorm.t%C3%A1j._20120629.pdf

 

Képünkön Kővári János szólal fel a pécsi közgyűlésen.