Kik vezetik majd a városi cégeket?

2009. június 09. kedd 19:25

Kik vezetik majd a városi cégeket?
A következő hetekben nem sok változásra számíthatunk a városi cégek vezetésében - információnk szerint az új pécsi vezetés az átvilágítások lefolytatásáig nem kezdi meg az átalakításokat. Ugyanakkor - szocialista forrásaink szerint - a baloldali kötődésű vezetőknek várhatóan menniük kell.

A május 10-ikén fölényes győzelmet arató új polgármester, Páva Zsolt korábban is hangsúlyozta, hogy nem a tisztogatás a célja az általa kezdeményezett átvilágítással, hanem, hogy a városi vállalatok működését gazdaságossá tegye.

Az első lépésre ugyanakkor már várhatóan napokon belül sor kerül, hiszen a Pécs Holding Zrt. igazgatótanácsában helyet foglaló, kizárólag a volt városvezető MSZP-SZDSZ koalíció által delegált ötöknek (azaz Kerécz Tamás elnöknek, dr. Schmidt Emíliának, Herke Attilának, dr. Szűcs Józsefnek és Tisza Györgynek) menniük kell. Az it-többség átalakulása egyben azzal is jár, hogy az újak Varga Péter (képünkön) vezérigazgató döntéseit is felülírhatják, hiszen az igazgatótanácsnak - amely a jelenlegi felállás szerint a városi közgyűlést hivatott helyettesíteni - utasítási joga van a holding vezére felé. 

Varga Péter menesztése (egyelőre?) nem téma, annak ellenére sem, hogy szakmai munkáját vannak akik megkérdőjelezik. A vezérigazgatói szék helyett elsősorban az alsóbb vezetői szinteken várhatóak mozgások, lévén, hogy a cég korábbi ingatlanértékesítései kapcsán jelenleg is rendőrségi nyomozás zajlik.

Sem szocialista, sem jobboldali forrásaink szerint nem várhatóak azonnali változások a holding alatt álló városi cégek vezetésében - legalábbis a már említett átvilágítás lezárultáig. Ezzel együtt már most borítékolható, hogy Ács Gyulának távoznia kell majd a Pécs-pogányi Repülőteret Működtető Kft. éléről, hiszen egy, a közelmúltban elkészült belső ellenőrzési anyag számos szabálytalanságra világított rá, másrészt aligha mondható sikeresnek a légikikötő elmúlt néhány esztendeje sem. 

Mivel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél a befektetői felhívását ismét közzétették - június 30-ig várják a jelentkezőket -, Péterné Marosy Katalin pozíciója feltehetően a leendő tulajdonos(ok) döntésétől függ majd.

A részben önkormányzati tulajdonú cégeknél, például a Pécsi Közlekedési Zrt.-nél a magánbefektetőnél vannak már most is a menedzsmentjogok, így ezeknél jelenleg sem az önkormányzat szándéka a meghatározó. A Pécsi Vízmű Zrt.-nél, mint megírtuk, nemrég patthelyzet alakult ki, hiszen Nyirati István vezérigazgató megbízatása lejárt - jelenleg igazgatótanácsi tagi minőségében vezető tisztségviselőként vezeti a céget -, ám újraválasztásában egy megújult, jobboldali többségű igazgatótanács nem feltétlenül működik majd közre.

Szocialista forrásaink szerint a "régi motoros" Gasz Zoltán, a Pétáv Kft. ügyvezetője minden bizonnyal marad a helyén, hiszen a nemrégiben a hőerőművel megkötött szindikátusi szerződés révén posztja biztosítottnak látszik. Nem így a liberális kötődésű Pál Attilának: az EUNet 2000 Nonprofit Kft. vezetőjének, csakúgy, mint a pécsi temetkezési cég irányítójának, a volt MSZP-s képviselőjelölt Rankasz Ernőnek is vélhetően vennie kell a kalapját.

Tudomásunk szerint az Európa Kulturális Fővárosa program levezénylésére hivatott Ruzsa Csaba vezette Pécs2010 Menedzsment Központ élén nem várhatóak változások.

Városházi forrásaink szerint, bár az új jobboldali vezetés az átvilágítások eredményétől függően dönt majd a szükséges változásokról, a balliberális politika jóindulatának köszönhetően korábban álláshoz jutók aligha érezhetik magukat manapság biztonságban.


B. M.