Jubileumot ünnepeltek az egyházaskozári csángók

2016. november 14. hétfő 09:48

Jubileumot ünnepeltek az egyházaskozári csángók

Október 29-én ünnepelte az egyházaskozári csángó közösség az áttelepülés 75. évfordulóját. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke volt. A szentmise után emlékkeresztet áldott meg, amelynek felirata: Otthonról - hazajöttünk.

1945 és 1947 között ezer csángó magyar érkezett Baranya megyébe, akiket Egyházaskozárra, Szárászra, Mekényesre és Bikalra telepítettek úgy, hogy kitelepített svábok házaiban vagy sváb lakosok mellett kaptak elhelyezést. A moldvai csángók a bukovinai székelyekhez hasonlóan a második bécsi döntést követően indultak el szülőföldjükről, és amikor otthont teremtettek maguknak Bácskában, jött a hír, a legszükségesebb dolgaikat összegyűjtve újra menniük kell.

„A Magyarországon élő moldvai csángók az identitásukhoz való szüntelen ragaszkodásuknak köszönhetik megmaradásukat. Történelmük nem ért véget Magyarországra érkezésükkel, nem tűntek el a „magyar tengerben". - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a moldvai csángó magyarok betelepülésének 75. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen.

Baranyába települt moldvai csángók ma már az anyaországban képviselik a moldvai magyarok harcát fennmaradásukért, nyelvük, vallásuk megtartásáért, de részei lettek annak a közösségnek is, ahová érkeztek. Kovászai tudtak lenni az itteni magyarságnak, a baranyai falvak lakói sokat tanultak tőlük, ezek közül az összefogás a legfontosabb - mondta az államtitkár.

Az eseményen a helyi és moldvai magyar falvak hagyományőrzői mellett részt vett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Hargitai János kereszténydemokrata parlamenti képviselő, s mások mellett több baranyai város és község polgármestere is. A szentmise főcelebránsa és ünnepi szónoka Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke volt. A szentmise után emlékkeresztet áldott meg, melynek felirata: Otthonról - hazajöttünk.

Forrás: Pécsi Egyházmegye