Jó, ha tudjuk: így etessük télen az éhező madarakat

2016. december 01. csütörtök 07:30

Jó, ha tudjuk: így etessük télen az éhező madarakat

Az etetési szezon elején jó tisztázni az ilyenkor felmerülő gyakori kérdéseket. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága az alábbiakra hívja fel a madáretetők figyelmét.

Mikor etessünk?

Általában a tartós hideg beköszöntével kell az etetőket feltölteni. Az etetési időszaknaptárhoz igazítva december elejétől február végéig tart. Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne csak egyszer-egyszer, hanem folyamatosan tegyük ki a táplálékot, hiszen az etetéssel a szokásosnál jóval több madarat vonzunk a területre. Ha a tél közepén hagyjuk magukra kis vendégeinket, és máshol nem találnak eleséget, akkor akár egy napon belül éhen pusztulnak. Különösen nagy a veszélye ennek ónos esık, havazások idején.

Mivel etessünk?

A leggyakoribb a fekete napraforgó, de bármilyen olajos mag - dióbél, tökmag - megfelelő, hiszen ezeket a legtöbb madárfaj elfogyasztja. Kifejezetten cinegéknek készíthetünk olvasztott faggyú és különböző magok keverékéből madárkalácsot. Ez boltban is kapható, cinkegolyó néven. Az állati zsiradékok, például faggyú, háj, szalonna is kedvelt étele madarainknak. A rigók, vörösbegyek, poszáták szeretik a főtt zöldséget, főtt rizst, főtt tésztát, almát. A pintyféléknek apróbb magokat: kölest, muhart, durvára őrölt kukoricadarát, ocsút adjunk. Figyeljünk arra, hogy a kihelyezett eleséget védjük az időjárástól - legyen teteje az etetőnek.

Mivel NE etessünk?

Ne adjunk kenyérmorzsát, mert hamar megsavanyodik, és hasmenést okozhat. Kerüljük a sózott vagy pirított magvakat, a sózott vagy főtt szalonnát és romlott ételmaradékokat. A madáretetésnek elsődleges célja, hogy a madarakat a táplálékban szűkös időszakon átsegítsük, de az etetőn zajló élet megfigyelése is sok örömet jelent.

Forrás: DDNP