Iskolák újulnak meg Pécsett, van, ahol már meg is kezdődtek a felújítások

2018. június 14. csütörtök 15:15

Iskolák újulnak meg Pécsett, van, ahol már meg is kezdődtek a felújítások

Számos iskolában indulnak el felújítási munkálatok rövidesen - jelentette be Pécs alpolgármestere csütörtökön újságírók előtt a Köztársaság téren.  

Mint azt Őri László elmondta, van olyan iskola, ahol már meg is kezdődtek a kisebb-nagyobb felújítások, de a legtöbb intézményben a nyári szünet kezdetén indul meg a munka.

- Bár az iskolák üzemeltetése már nem a pécsi önkormányzat feladata, úgy érezzük, a pécsi gyerekek, tanulók érdekében a városnak is kötelessége erőfeszítéseket tenni azért, hogy jobb körülmények között tanulhassanak a fiatalok és oktathassanak tanáraink - jelezte az alpolgármester.

A fejlesztések között Őri kiemelte, hogy a Köztársaság téri Általános Iskolában az épület északi homlokzatának szigetelése kezdődött el csütörtökön. Az intézményben a pécsi önkormányzat pár éve kicseréltette a nyílászárókat, most a homlokzati szigetelés mellett az udvar felújítása lesz soron.

A köztéri iskola mellett megkezdődik a Bánki Donát utcai Általános Iskola fejlesztésének első üteme, amelynek keretében bővül és megújul a technika- és informatika terem, a tanári szoba is, valamint gépészeti felújítások is lesznek. A két iskola beruházásainak összértéke 123 millió forint.

A Bánki Donát utcában a második ütem keretében lesz egy nagyobb modernizáció is jövőre városi forrásból: itt félmilliárd forintból a gépészet, a villamosság újul meg, s a hőszigetelést is elvégzik a nyílászárócsere mellett.

Ezek mellett is számos helyen lesznek munkák a következő hónapokban, többek megkezdődik a belvárosi iskola részleges felújítása; a sportpályát és a lelátót modernizálják, kicserélik a homlokzati nyílászárókat, a Nevelési Központnál pedig megszüntetik a beázásokat, fejlesztik a kollégiumot.

- A megye egyik legjobb tanulmányi eredményekkel bíró iskolája, a Janus Pannonius Gimnázium felújításának első ütemével egy régi adósságunkat törlesztjük egy 45 milliós beruházással. A vizesblokkok felújítása mellett a színházterem átalakítására lesz lehetőség első körben. A fejlesztés második ütemében a homlokzat is megújul több százmillió forintból és új ablakok lesznek az épületben - mondta Őri. Hozzátette: a tervezési munkák már ezekben a napokban is zajlanak.

Az alpolgármester bejelentést is tett. E szerint a közgyűlés következő ülésén javaslatot tesz arra, hogy induljon el a méltatlan állapotban lévő Liszt Ferenc Zeneiskola Rákóczi úti épületének felújítása. Amennyiben a közgyűlés elfogadja a javaslatot, úgy közel 100 millió forintból a homlokzat megújul, a nyílászárókat kicserélik, korszerűsíthetik a gépészetet.

Forrás: Pécsi Önkormányzat