Húszmillió forintot csalt ki idős emberektől egy banda

2019. február 14. csütörtök 09:57

Húszmillió forintot csalt ki idős emberektől egy banda

A Pécsi Járásbíróság kedden megtartott tárgyaláson bűnösnek mondott ki három vádlottat, akik arra hivatkozva csaltak ki pénzt idős emberektől, hogy unokájuk balesetet szenvedett.  

 

 

A bíróság az elsőrendű vádlottat 3 év 2 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, továbbá 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra, a másodrendű vádlottat 3 év 4 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlottat pedig 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság 25 sértett részére kötelezte kártérítés fizetésére a vádlottakat..

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű és a harmadrendű vádlott férfi, valamint a másodrendű vádlott nő Pécsett és az ország más területén is (Budapest, Sződliget, Gyöngyös, Nagykőrös, Veszprém, Dunakeszi, Eger, Győr, Tatabánya, Kecskemét, Hatvan, Kalocsa Szombathely, Szekszárd, Iregszemcse, Komárom, Vác, Debrecen, Nyíregyháza) idős, lehetőség szerint özvegy, vonalas telefonnal rendelkező személyektől pénzt csaltak ki, illetve próbáltak meg kicsalni úgy, hogy őket az éjszakai órákban telefonon felhívták és a sértettek hozzátartozóinak kiadva magukat, közúti balesetükre hivatkozva készpénzt kértek tőlük, vagy azzal jelentkeztek, hogy a sértettek hozzátartozója szenvedett balesetet, akinek pénzre lenne szüksége, amit ők elvisznek neki.

A telefonszámokat online telefonkönyvekből és tudakozóból szerezték meg.

Az „unokázós csalók" összesen 35 sértettet ejtettek tévedésbe, illetve próbáltak meg tévedésbe ejteni. Az elkövetési érték közel 20 millió forint.

Az ügyész valamennyi vádlott tekintetében a szabadságvesztés és a közügyektől eltiltás súlyosítása, az elsőrendű vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, a másodrendű vádlott nem volt jelen a tárgyaláson, védője enyhítés végett fellebbezett, a harmadrendű vádlott szintén nem volt jelen a tárgyaláson, védője három munkanap határidőt tartott fenn a fellebbezés bejelentésére.

A bíróság ítélete nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék