Homoszexuális párokra is érzékenyítik a pécsi gyerekeket a Zsolnay-negyedben

2019. december 12. csütörtök 17:34

Homoszexuális párokra is érzékenyítik a pécsi gyerekeket a Zsolnay-negyedben

Az emberi jogok világnapja alkalmából interaktív programot szervez a Zsolnay Kulturális Negyedben az Emberség Erejével Alapítvány. A rendezvényen diákok és pedagógusok is megismerhetik a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatását is élvező szervezet emberi jogi neveléssel foglalkozó programjait. Olyan témák kerülnek terítékre, mint például a gyermekjogok és a „szivárvány családok" - azaz homoszexuális párokkal példálóznak majd. A város intézményeiben folytatnák az érzékenyítést.

 

Adománygyűjtésbe fogott a balliberális pécsi városvezetéssel jó kapcsolatot ápoló Emberség Erejével Alapítvány. A szervezet - amelyet többek közt a Soros György hálózatához tartozó Open Society Foundations, azaz a Nyílt Társadalom Alapítványok is segít - saját erőforrásaiból száz gyerek részvételét képes biztosítani az Emberség Játék Kavalkád elnevezésű rendezvényén, amelyet december 16. és 18-a között tartanak a Zsolnay Kulturális Negyedben. Pénzt - 150 ezer forintot - ahhoz kérnek, hogy további százötven fiatal vehessen részt díjmentesen az eseményen.

Az Emberség Erejével Alapítványnál érdeklődésünkre közölték, egy interaktív kiállítást terveznek, ahol az előzetesen regisztráló osztályok, csoportok - tizenkét év feletti diákok -, pedagógusok, tantestületek, iskolai szociális segítők és fiatalokkal foglalkozó szakemberek kipróbálhatják az emberi jogi neveléssel foglalkozó programokat. A résztvevő általános és középiskolások megismerkedhetnek a szervezet online, illetve asztali társasjátékaival és installációival is.

Támogatói kört toboroznak

Az Emberség Erejével Alapítvány három alaptevékenységét - emberi jogi nevelés, tanoda program és regionális civil fejlesztés - különböző támogatásokból finanszírozzák: pályázatok útján, magánadományokból és adófelajánlásokból.
Azt írták lapunknak, "legyen szó a Holland Külügyminisztériumról, az Erasmus+ programról vagy éppen a Nyílt Társadalom Alapítványokról", általában egy jól meghatározott programra kötnek támogatási szerződést. Kiemelték, lényeges, hogy a szervezet emberi jogi neveléssel foglalkozó tevékenységének is kialakuljon egy támogatói köre.

Megtudtuk, ezek a játékok olyan témák köré épülnek, mint például a gyerekjogok és az úgynevezett „szivárvány családok". Utóbbi fogalom olyan közösségeket jelent, amelyekben azonos nemű szülők közösen nevelnek gyerekeket. Az alapítvány szándéka, hogy szórakoztató módon, de mégis komolyan foglalkozzanak az emberi jogokkal vagy éppen a szolidaritással. A játékok nem titkolt célja a fiatalok befolyásolása, szemléletformálása, ahogy a szervezetnél fogalmaztak, készségeik és képességeik fejlesztése.  

A homoszexuálisok érdekérvényesítését - legyen szó házasságról vagy a család fogalmáról -, illetve a jól hangzó, de általában csak üres lózungnak számító szolidaritást elsősorban a balliberális oldal tűzte zászlajára.

Arra a kérdésünkre, hogy az Emberség Erejével Alapítvány politikai szereplőként lép-e fel, a szervezetnél azt válaszolták, Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát nem valamilyen politikai világnézetnek tekintik, hanem "az ENSZ által 1948. december 10-én egyhangúlag elfogadott, iránymutató nemzetközi dokumentumnak".

Az alapítványnál abban bíznak, hogy a meglévő partnereiken túl további intézmények is meghívják őket „a témába illő foglalkozások tartására". Várhatóan tehát hamarosan a pécsi iskolákban is zajlik majd az érzékenyítés, és a fiataloknak olyan közösségekkel példálóznak majd, amelyekben homoszexuálisok nevelnek gyerekeket.

Képünk archív felvétel, az alapítvány egyik tájékoztatóján készült.

M. B. - P. P. - Fotó: Dittrich Éva (archív)