Hogyan tartsd rendben sövényed?

2021. december 23. csütörtök 12:59

Hogyan tartsd rendben sövényed?

A jól karbantartott sövény udvarunk vagy kertünk díszeként azonnal odavonzza a tekinteteket. Feltéve, ha tudjuk, hogyan ápoljuk azt megfelelően. Nem szükséges profi kertésznek lennünk ahhoz, hogy mutatós lombozatot varázsoljunk a portánkra. Érdemes viszont pár dolgot az eszünkbe vésni, hogy valóban esztétikus legyen az udvar büszkesége.

A sövényekről általánosságban

Sövény alatt az olyan egybefüggő bokros növényzetet értjük, amely bizonyos formára nyírva térelválasztó hatással bír. Ezt jól megfigyelhetjük parkokban és családi házaknál egyaránt, ahol sokszor kerítésként funkcionál a növényzet. A sövényről azonnal mindenki a klasszikus fagyalra asszociál, mivel ez a legelterjedtebb változata, ám fontos észben tartanunk, hogy sok más növény is ideális sövénynek. Ilyenek többek közt a különböző tuják vagy a tiszafa. Ezeket szorosan egymás mellé ültetve, amint összenőnek, formára tudjuk nyírni, azaz sövényt „faraghatunk" belőlük. Egy gondosan ápolt sövényt sokrétűen felhasználhatunk a kerti díszítés elemeként. Használhatjuk kerítésként, akár több mint két méter magasságúra megnövesztve is. Esetleg különálló bokrokat hagyhatunk, így parkosabb hatást érhetünk el a kertünkben. Egy valóban mutatós módszer, ha szobrot „faragunk" belőle. Azok, akik jobb kézügyességgel rendelkeznek, egészen extravagáns alakzatokra is nyírhatják, például ember- vagy állatformákra. A kevésbé ügyes önjelölt kertészek számára viszont még mindig ott vannak a klasszikus négyszögletes vagy gömbölyded formák, amik ugyanúgy gyönyörű látványt nyújtanak.

Sövényünk rendben tartása

A legtöbb növény, amiből sövényt növesztünk, nem túl igényes, és egyszerű szaporítani őket. Néhányat akár egy letört gally földbe való leszúrásával is szaporíthatunk. Rajtunk áll, milyen növényt választunk, bár a klasszikus fagyallal lesz a legkönnyebb dolgunk. Ez eleve bokros, viszont sajnos nem örökzöld, így például kerítésként felhasználva az őszi-téli időszakban már kevésbé takar. Szeretett sövényünk ápolása leginkább a metszést, azaz a sövény nyírását foglalja magában. Először is nagyon fontos a megfelelő felszerelésről való gondoskodás. A sövényvágó, bár elengedhetetlen eleme ennek, mégsem elégíti ki teljesen szükségleteinket. Az öregebb, elfásult részeket már sem motoros, sem pedig kézi sövényvágóval nem tudjuk lemetszeni. Ezekhez szükséges az ágvágók beszerzése. Sövényünket jóformán csak tavaszi és nyári időszakban kell nyírnunk, esetleg kora ősszel beiktatni egy-egy nyírást. Fontos, hogy meghatározzuk, milyen alakúra szeretnénk nyírni. Egy motoros sövényvágó használatával a friss, zsenge hajtásokat egyszerűen formázhatjuk. Ez megkímél bennünket a hagyományos sövényvágó ollók órákig tartó csattogtatásától és a szabálytalan formáktól. Amennyiben viszont a formázás során sokat kell levágnunk a sövényből, akaratlanul is belefuthatunk az öregebb, elfásult gallyakba vagy ágakba. Ezektől fontos külön megszabadulnunk, mivel tönkretehetik sövényvágót. Akár motoros, akár kézi ágvágó segítségével egyszerűen orvosolhatjuk a problémát. A sövény metszésének gyakoriságát az időjárási viszonyok és saját ízlésünk határozza meg. Mikor már zilált hatást kelt, akkor nekiugorhatunk megmetszeni. Azonban fontos megjegyeznünk a lombhullató növények esetében, hogy a téli időszak után az első nyírás előtt nem árt megvárnunk, míg az kellően kihajt. Tehát ne kezdjük el az első zöld hajtások láttán farigcsálni.

(X)