Hamarosan teljesen felújítják az egypúpút - Durva dugókra azért számítani kell

2017. június 30. péntek 08:42

Hamarosan teljesen felújítják az egypúpút - Durva dugókra azért számítani kell

Nemsokára elkezdődhet a pécsi belvárost Kertvárossal összekötő felüljáró, az Árpád híd felújítása, miután az útszakaszt kezelő Magyar Közút Nkft. idei évre tervezett fejlesztései között szerepel az érintett rész rekonstrukciója. A négy-öt hónapon át tartó munkálatok idején azonban közlekedési fennakadásokra kell felkészülnünk.

A pécsi autósok régi óhaja válik valóra a közeljövőben, ugyanis teljesen megújul a helyiek által csak egypúpúnak nevezett felüljáró. Velkei Lilla, a Magyar Közút kommunikációs főmunkatársa érdeklődésünkre közölte, hogy a társaság idei évre vonatkozó felújítási programjának keretében Baranya megyében 10 kilométernyi főút és 40 kilométernyi mellékút rekonstrukciója, valamint három kiemelt híd, köztük a pécsi Árpád híd felújítása szerepel a cég tervei között.

Mint megtudtuk, az egypúpú híd felújításához kapcsolódó kivitelezési és közbeszerzési eljárások már megkezdődtek, az építési munkálatok mindezek lefolytatását követően, várhatóan a nyári üzemeltetési időszak után kezdődhetnek el.

- A jövő év második felére tervezett felújítási munkák keretében a felüljáró teljes körű rekonstrukcióját végezzük el. Többek között a burkolat, a szigetelés, a szegélyek és a vízelvezető rendszer is megújul, továbbá amennyiben szükséges, úgy a szerkezeti elemek javítására is sor kerül - mondta Velkei Lilla.

Sok a baj vele

A híd rossz állapotban van, amit a folyamatos karbantartások is bizonyítanak. Pár éve törmelékek potyogtak a járókelőkre, de az építménye vízelvezetése is sok gondot okoz, ráadásul a számtalan kátyú szükséges javításai miatt rendszeresek a sávlezárások is.

Azt nem közölték érdeklődésünkre, hogy miért a nyári szünet után, a tanév idejére időzítik a munkálatokat, akkorra, amikor amúgy is hatalmas a forgalom, s amikor mindenképpen számolnunk kell fennakadásokkal.

Azt a Közút munkatársa is elismerte, hogy az építés alatt jelentős forgalomkorlátozásra kell felkészülni, hiszen a kivitelezés két sáv lezárása mellett, egy-egy forgalmi sáv használatával, várhatóan 4-5 hónap átfutási idővel történik.

Arra a kérdésünkre sem kaptunk választ, hogy mennyibe kerül a felújítás. Ha azt vesszük, hogy a híd nyugati felhajtóágát négy éve kétszázmillió forintból korszerűsítette az önkormányzat (az a rész ugyanis a város kezelésében van), akkor nem tűnik túlzásnak, hogy csaknem egymilliárd forintból újulhat meg az épülő új vásárcsarnoktól az egykori bőrgyárig húzódó felüljáró.

Horváth L. Balázs - Fotó: Dittrich Éva (archív)