Megérett a felújításra a Siklósi úti felüljáró, de még nem tudni, mikor kerülhet rá sor

2015. április 17. péntek 14:17

Megérett a felújításra a Siklósi úti felüljáró, de még nem tudni, mikor kerülhet rá sor

Két évtizeddel ezelőtt újították fel utoljára teljes egészében Pécsett a Siklósi úti felüljárót, így az építmény következő rekonstrukciója már nem halogatható sokáig. A tervek készek, már „csak" a megvalósításukhoz szükséges hétszázmillió forintot kellene előteremteni.

Megviselték az elmúlt évtizedek a Siklósi úti Árpád-híd burkolatát csakúgy, mint a vízelvezető-rendszerét.

- Az építmény legutóbbi teljes felújítása óta már több mint húsz év telt el - kezdte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője. - Folyamatosan végzünk karbantartási, fenntartási munkákat, hogy a biztonságos közlekedés feltételei adottak legyenek, a híd rekonstrukciója azonban továbbra is indokolt - tette hozzá.

A szakember kérdésünkre elmondta, szó sincs rendkívüli hibáról, a „javítási igény" nem egyik pillanatról a másikra derült ki és - legalábbis egyelőre - nem kell attól tartani, hogy lezárnák a forgalom elől az építményt. 

- A hídon elsősorban a nagy forgalom miatt bekövetkezett természetes elhasználódás okozta a szigetelés, a burkolatrendszer és az egyéb szerkezeti elemek leromlását - magyarázta.

Az elmúlt hetekben már végeztek burkolatjavítási munkákat, ám a nagyobb beavatkozásokra még egy darabig bizonyosan várni kell, az idei költségvetés ugyanis nem tartalmazza az Árpád-híd felújítását. Hogy mikor végezhetik el a nagyjavítást, a Közútnál nem tudták megmondani.

- A híd teljes felújításának terveit 2014-ben elkészíttettük, a kivitelezés azonnal megkezdhető, ha a szükséges forrás rendelkezésre áll. Jelenlegi árak mellett mintegy 700 millió forintba kerülne a híd rekonstrukciója - fogalmazott Pécsi Norbert Sándor.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva