Folytatódnak a faültetések Pécsett: kizöldül a Rókusdomb és a Niké-szobor környéke is

2019. március 11. hétfő 10:26

Folytatódnak a faültetések Pécsett: kizöldül a Rókusdomb és a Niké-szobor környéke is

Csaknem kétezer-ötszáz darab fát és cserjét ültetett a BIOKOM Nonprofit Kft. 2018-ban. A városüzemeltetésért felelős társaság az idei esztendőben is folytatja ezt a munkát: amellett, hogy pótolják az elszáradt, kitört növényeket, zöldebbé teszik a Rókusdombot, a Niké-szobor környékét, illetve a temetőt is.

 

A pécsi városvezetés, és így a BIOKOM egyik kiemelt célja, hogy a várost zöldebbé tegye, hiszen ezáltal egészségesebb lesz a levegő, nem beszélve a kellemesebb környezetről. Ennek megfelelően a 2018-as évben összesen 855 darab fát, illetve 1619 cserjét ültettek el Pécsett, 2011 óta pedig összesen mintegy 14 ezer darabbal növekedett az állomány.

Mint azt Erdős Réka, a városüzemeltetésért felelős társaság sajtófelelőse érdeklődésünkre közölte, a Nagy Imre út mentén 900 darab cserjét ültettek el, de jutott a növényekből többek közt a kertvárosi Diana térre és Eszék utcába, az uránvárosi Péchy Blanka térre, a Tettyére, illetve az Illyés Gyula utcai buszfordulóba.

- Munkatársaink dolgoztak a Nemzeti Kosárlabda Akadémia előkerti részének kialakításán, továbbá kilencven darab fát ültettek el a területen. Növényeket telepítettünk a Páfrány utcai felújított parkolókban, és ősszel megkezdtük a Rókusdombot átszelő új út mentén a fásítást. Ilyen munkát végeztünk civilekkel együtt a Szaturnusz utcai kutyafuttatónál is - sorolta Erdős Réka.

Mint megtudtuk, ezek mellett a pótlások is folyamatosak. Sajnos nemcsak az elszáradás miatt kell ilyen feladatokat végeznie a BIOKOM munkatársainak, hanem szándékos rongálások is előfordulnak.

Ami pedig az idei évet illeti: nemrég a Rét utca üres favermeibe is kerültek növények, valamint napjainkban is zajlik a köztemető fásítása. A tervek között szerepel a Rókusdomb további zöldítése, ahol elsősorban cserjéket ültetnek majd. Ezek mellett a Niké-szobor területén civilekkel együtt dolgoznak majd a tavasz folyamán a városüzemeltetési cég munkatársai.


Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva