És akkor Pécsett egyszer csak Kádár elvtársat Varga vájár elvtárs meghívta a lakásába - Videó!

2024. április 19. péntek 12:48

És akkor Pécsett egyszer csak Kádár elvtársat Varga vájár elvtárs meghívta a lakásába - Videó!

Pécset is felkereste 1966-ban baranyai látogatása során Kádár János. A filmhíradó által is megörökített utazás során Kádár egy röpgyűlésen "őszinte hangon beszélt a bányászokat érintő kérdésekről", gyönyörködött a Pécsi Tejüzem modern masináiban, megyeszékhelyen pedig, mit ad' Isten, az egyik kétemeletes ház előtt Varga László vájár meghívta a lakásába Kádár elvtársat és kíséretét. 

 

 

A filmhíradóban elhangzó szöveg szerint "Kádár János, a Központi Bizottság első titkára, Orbán László és Aczél György, a Központi Bizottság tagjai társaságában kétnapos látogatásra Pécsre érkezett.

A vendégek a város festői látképében gyönyörködtek.

Innen az ország legfiatalabb bányaüzemébe, a komlói Zobák-aknára látogattak. A közvetlen hangulatú röpgyűlésre sok bányász egyenesen a föld mélyéből jött el.

Kádár elvtárs beszédében kiemelte az akna dolgozóinak jó munkáját, majd őszinte hangon beszélt a bányászokat érintő kérdésekről.

Pártunk első titkára a megye több más üzemét is megtekintette. A korszerűen felszerelt új Pécsi Tejüzem meglátogatása nem szerepelt a programban, így aztán nagy meglepetésben volt részük az esti műszak dolgozóinak. Bemutatták a vendégeknek az automata gépeket, köztük azt a korszerű sajtcsomagoló automatát.

A Mecseki Szénbányászati Tröszt meszesi munkásszállójában a szocialista brigádvezetőkkel találkoztak, ahol egymás után kerültek elő a brigádnaplók, hogy a párt első titkára néhány szóval emlékezetessé tegye ezt a napot.

Odakint a gyönyörű napsütésben a Gyárvárosi Általános Iskola úttörő zenekara adott hangversenyt. A rögtönzött produkciónak mind a gyerekek, mind a felnőttek között láthatóan nagy sikere volt.




A párt első titkára a mohácsi Új Barázda termelőszövetkezetben a parasztság legégetőbb kérdéseiről beszélt. Ez a jól dolgozó szövetkezet legutóbb munkaegységenként 50 forintot fizetett tagságának. Az istállókban igen jól gondozott szarvasmarhákat láttunk, s a fejési átlag is igen jó.

Szigetvár meglátogatásának időszerűséget adott az is, hogy 400 évvel ezelőtt, 1566 nyarán kezdődött meg a falak között 100 ezer török támadó és Zrínyi vezetésével a 2500 főnyi magyar védősereg egyenlőtlen küzdelme. Az ostrom alatt meghalt második Szulejmán szultán. Emlékére emelték ezt a dzsámit 400 évvel ezelőtt a győzelem napjaiban a törökök.

Újmecsekalja utcáin nagy tömeg vette körül az ott sétáló vendégeket. Az egyik kétemeletes ház előtt Varga László vájár meghívta Kádár elvtársat és kíséretét. Vargáék lakásán aztán kötetlen beszélgetés kezdődött pártunk vezetői és a család tagjai között.

Varga László és Kádár János így búcsúzott egymástól: jó munkát, jó egészséget."

EQM