Emléktáblát helyeztek el a legendás tanár, Rajczi Péter tiszteletére a Nagy Lajosban

2017. október 21. szombat 07:31

Emléktáblát helyeztek el a legendás tanár, Rajczi Péter tiszteletére a Nagy Lajosban

Születésének századik évfordulója alkalmából emléktáblát helyeztek el dr. Rajczi Péter Pál jogász, tanár, egyház- és oktatástörténeti kutató tiszteletére pénteken. Az eseményen dr. Őri László, Pécs alpolgármestere mondott köszöntőbeszédet. 

Rajczi Péter 2006 januárjában távozott el az élők sorából, tiszteletére pénteken termet is elneveztek az immár az emléktábla helyszínéül is szolgáló Nagy Lajos Gimnáziumban.

Őri László beszédében azt mondta, Rajczi Pétert már életében is legenda övezte. Kiemelte: aki Rajczi Péternél tanulta a történelmet, az ő vezetése alatt érettségizett - hatalmas előnnyel, biztos befutóként indulhatott a jogi egyetem felvételijén.

„Nem személyes protekció biztosította ezt az előnyt, hanem a tudás mennyisége, a tudás magas foka és a történelmi látásmód, a latin nyelv közelsége, amit a tanítványok magukkal hoztak, felmutattak. Nem csak a felvételin, de még a rettegett római jogi szigorlaton is megállta a helyét az, akit Rajczi Péter tanított történelemből" - mondta Pécs alpolgármestere.

Hozzátette: Rajczi Péter a történelemre-tanító mester volt, mert életfelfogássá, világlátássá tette: a hétköznapi élet, a tisztességgel elvégzett munka, a haza szeretete, az emberi minőség: becsület, hűség, csöndes helytállás - történelemformáló erő és tényező.

Hangsúlyozta: történelemformáló erővé, tényezővé kell válni! Ennek tudatában van értelme a kétkezi munkának, a tudományos kutatásnak, a gyerekvállalásnak, gyermeknevelésnek, a jövőnek.

Beszédében kitért arra is, hogy számára Rajczi Péter etalon: abban, ahogyan a közösségért végzett tevékenységét önzetlenül vállalni tudta, ahogyan a politika-eszmei felfogását meg tudta őrizni, az erkölcsi hitvallását tisztán meg tudta tartani olyan közegben, amely ellenségként, bizalmatlanul kezelte, akadályozta pályáján.

Forrás: Pécs önkormányzata