Emléktáblát állítanak Csorba Győző tiszteletére Pécsett

2013. május 17. péntek 17:02

Emléktáblát állítanak Csorba Győző tiszteletére Pécsett

Emléktáblát állíttat a pécsi önkormányzat Csorba Győző (1916-1995) Kossuth-díjas írónak életműve elismeréseként a baranyai megyeszékhelyen.

Az önkormányzat döntése értelmében a sötétszürke gránitból készülő alkotást az író egykori pécsi, Damjanich utcai házához vezető telek kapuján helyezik el.

 

Az emléktábla állítását Csorba Győző hagyatékának gondozója, Pintér László kezdeményezte, a városvezetés pedig úgy találta, hogy az ötlet megvalósításával nemcsak megemlékeznének az íróról, hanem "pozitív szakmai és emberi példaképet" állítanák a pécsiek elé. Csorba Győzőnek 2004 óta mellszobra is látható a baranyai megyeszékhelyen, nevét viseli a megyei-városi könyvtár.

Csorba Győző 1939-ben a pécsi egyetemen szerzett államtudományi oklevelet, ezt követően két évig a város közigazgatási tisztviselője, 1944-1952 között a Pécsi Városi Könyvtár vezetője, majd 1976-ban bekövetkezett nyugdíjazásáig a Baranya Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese volt.

Irodalmi munkásságában nagy szerepet játszott 1947-1948 közötti itáliai ösztöndíja, amelyet követően országos hírnévre tett szert, a kritikusok nemzedéke legjobb költői között tartják számon. Csorba Győző szerkesztője volt a Sorsunk, a Dunántúl, valamint a Jelenkor című irodalmi folyóiratoknak.

Emellett műfordítóként is tevékenykedett, középkori és modern lírát fordított, egyebek mellett Dante, Goethe és Brecht kiemelkedő tolmácsolója volt, valamint jelentős érdemeket szerzett Janus Pannonius nagyságának elismertetésében. Pályája során számos elismerésben részesült