Egy kurd fodrász Pécsett: nemcsak a hajat, a magyar poénokat is vágja Abo Hewa

2021. július 18. vasárnap 10:18

Egy kurd fodrász Pécsett: nemcsak a hajat, a magyar poénokat is vágja Abo Hewa

Saját cége reklámarca is lehetne. Mert Abo Hewa haja, illetve szakálla mértani pontossággal van megszerkesztve. A hivatalosan iraki állampolgár, de magát a kurd kisebbség tagjaként meghatározó fiatalember eredetileg ösztöndíjasként, tanulni jött Magyarországra. Az alapdiplomáját meg is szerezte, jelenleg azonban mégis inkább fodrászként dolgozik, saját szalonjában Pécsett. Természetesen abból szintén levizsgázott Budapesten. 

 

Névjegy

Az iraki Erbil városában, 1986-ban született AboHewa. Ott is gyerekeskedett, nőtt fel, majd ösztöndíjasként, 2014-ben érkezett a baranyai megyeszékhelyre. A Pécsi Tudományegyetemen (PTE) andragógiát tanult, a hároméves alapképzés keretein belül. Közben a fodrász szakmában is vizsgát tett, a fővárosban. A saját üzletét 2019 márciusában nyitott meg Pécsett. Az arculatot maga álmodta meg, a Rákóczi úti egységében.

Mosolygós, közvetlen ember a dús, fekete hajzattal megáldott, sűrű szakállú Abo Hewa. Mielőtt 2014-ben Magyarországra jött volna, igazán keveset tudott új hazájáról. Legfeljebb a világhálón, a keresőprogramok segítségével tudta beazonosítani az országot a térképen. Teljesen más nyelvi világból érkezett, mégis szépen megtanult magyarul.

- Szokták mondani, nehéz nyelv, amit itt beszélnek - vélekedett Abo Hewa. - De én úgy hiszem, a kurd, meg az arab sem lehet sokkal könnyebb azoknak, akik hirtelen egy új világba csöppennek bele. Figyelni kell, meg szorgalom, akarat szükséges egy más nyelvcsalád elemeinek megértéséhez, megtanulásához. [$banner2

- A Közel-Keletről érkezett, egy állandóan forrongó, fegyverek zajától hangos régióból. Ebből gyerekként mit érzékelt?

- Szinte semmit. Nálunk alig pár hétig tartottak a harcok, Szaddam Husszein uralkodása alatt, az első Öböl-háború idején. Én ráadásul nagyon kicsi voltam akkoriban, ezért hát kevés emlékem maradt abból az időszakból.

- A fodrászság ötlete a véletlen szüleménye volt?

- Semmiképpen sem. Otthon, a szülővárosomban, egyik testvérem is ezzel foglalkozott. Nála rengetegszer megfordultam, segítettem neki a munkában. Az alapokat ott sajátítottam el.

- Mindebből mégis csak Európában szerzett szakmát. Bonyolultnak tűnt a dolog?

- A gyakorlat egyáltalán nem esett nehezemre. Az elméleti tárgyak számomra keményebbek voltak, de túlestem rajtuk.

- Több világrész stílusait ismeri. Kérnek tanácsot a vendégek?

- Mivel jól beszélek arabul, ezért legalább negyven százalékban külföldiek ülnek be a fodrászszékembe. Akadnak olyanok, akiknek határozott elképzeléseik vannak, mások ellenben kimondottan igénylik az ötleteimet. De ez egy olyan iparág, ahol lehet beszélgetni sok-sok mindenről.

- Sikerült beilleszkednie a pécsi hétköznapokba?

- Azt hiszem, nagyon jó úton járok. Bőségesen akadnak itteni barátaim. A munkatársaim szintén magyarok. Ha most a családalapításra gondolok, akkor szívesen vennék feleségül itteni lányt. Nekem csak jó tapasztalataim vannak a jelenlegi életemmel kapcsolatban. Soha, semmilyen nyílt támadásnak nem voltam célpontja. Bár a rokonaim furcsán néztek rám, amikor elindultam a nagy útra, de semmit sem bántam meg ezzel kapcsolatba. Bár évente haza szoktam látogatni Ázsiába, de mindig hatalmas örömmel térek vissza ide, Pécsre. Ezek szerint szerencsés alkat vagyok, mert megtaláltam az új éltem remek, méltó kereteit.
egységben.

 

 

Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva