Domborművet avattak fel a kisgazda politikus, Kovács Béla patacsi szülőházánál

2019. március 15. péntek 09:29

Domborművet avattak fel a kisgazda politikus, Kovács Béla patacsi szülőházánál

Őri László pécsi alpolgármester, Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Wittner Mária 56-os forradalmár részvételével leplezték le csütörtökön azt a domborművet, amely a kommunista diktatúrák áldozatainak szimbolikus alakját, Kovács Bélát ábrázolja. A műalkotás az egykori, kommunisták által a negyvenes évek közepén elhurcolt kisgazda politikus patacsi szülőházának falát ékesíti. 

 

 

Fábos György pécsi képzőművész alkotásának leleplezése előtt Őri László pécsi alpolgármester emlékeztetett rá:tavaly fejeződött be Kovács Béla egykori szülőházának rekonstrukciója, amit kormányzati támogatással és városi segítséggel teljesen újjáépítettek. Ezt követően kereste meg az önkormányzatot a képzőművész a pécsi '56-os szervezet képviselőivel a dombormű kapcsán.

Az arckép a Kosztolányi Dezső Céltársulás és a város támogatásával jöhetett létre.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő nemzeti ünnepünkre utalva azt mondta, 1848 után bő száz esztendővel később újra a szabadságunkért kellett harcolni. Vélekedése szerint amikor Kovács Bélára emlékezünk és a fiatalokkal együtt ezen az emlékponton fejet hajtunk, akkor a hősök emléke összeolvad - mondta Hoppál Péter.

Wittner Mária rövid beszédében méltatta a pécsiek munkáját, azt, hogy Kovács Béla egykori szülőházát teljes körűen felújították, kialakították benne az emlékközpontot. Úgy fogalmazott, minden nemzetnek kellenek a hősök, a példaképek, ezért is fontos a nagy magyaroknak, hősöknek az emlékét ápolni.

A pécsi születésű Kovács Bélát a kommunisták 1947. február 25-én hurcolták el Szibériába pusztán azért, mert szembe merészelt szállni az emberellenes szovjet törekvésekkel. A kormány elhurcolásának napját 2000-ben nemzeti emléknappá nyilvánította.

 


EQM