Alku, számítás és a szocik jutalombotránya lehet Tóth Bertalan eltűnésének hátterében

2018. január 27. szombat 17:58

Alku, számítás és a szocik jutalombotránya lehet Tóth Bertalan eltűnésének hátterében

Mint arról korábban beszámoltunk, sokak megrökönyödésére egyik baranyai választókerületben sem méretteti meg magát egyéniben a Magyar Szocialista Párt (MSZP). Tóth Bertalan frakcióvezető a döntés bejelentésekor áldozatvállalásról beszélt, ám a politikai viszonyokat jól ismerők szerint nem emiatt bújnak mások mögé. A háttérben többek közt a szocik pécsi jutalombotránya, valamint választókerületek elboltolása állhat.

Városunkban jelentette be január közepén Tóth Bertalan frakcióvezető, egykori pécsi alpolgármester, hogy nem indul a baranyai 1-es (azaz az egyik pécsi) választókerületben annak érdekében, hogy Mellár Tamás jusson parlamenti mandátumhoz. Ugyanezen a programbemutató gyűlésen tett javaslatot arra, hogy egyik baranyai körzetben se induljon egyéniben MSZP-s jelölt. Indokként azt hozta fel, politikai változás, kormányváltás csak összefogással valósulhat meg.

A hír hallatán sokan felkapták a fejüket, bár akik igazán ismerik a helyi szocialista párt viszonyait, nem lepődtek meg.

Molnár Ferenc, a pártból kizárt egykori önkormányzati képviselő például úgy fogalmazott lapunk munkatársának nem sokkal a bejelentést követően, hogy a helyi MSZP-szervezet mostanra egy „klikké" vált, a pártmunka megszűnt, nem látni, hogy működnének. Hasonló véleményen van Soó László, aki egykor szintén a szocialista frakcióban foglalt helyet a képviselő-testületben. Szerinte az elrontott politizálás miatt amúgy sem lett volna esélyük egyéniben.

A helyi viszonyokat jól ismerők szerint a visszalépés mögött alku és számítás áll. Tóth Bertalan aligha jutott volna mandátumhoz, ha nem csak a Fidesz-KDNP jelöltjével, Csizi Péterrel, hanem Mellár Tamással is meg kellett volna küzdenie a választók kegyeiért. Így az ő szempontjából logikus lépés, hogy előremenekül, - nagyvonalú visszalépésként beállítva ezt -, hiszen a listán minden bizonnyal előkelő helyen szerepel majd a frakcióvezető. Azaz a politikai túlélésére jó esély van.

Csak úgy repkedtek a milliós jutalmak

Szép summát vettek fel havi járandóságaikon felül a szocialista városvezetés idején Pécs MSZP-s elöljárói. Tóth Bertalan a nyilvánosságra hozott lista alapján csaknem nettó 3,4 millió forintos jutalommal gazdagodott, ám a kifizetések a közterhek miatt több mint 9 millió forintjába került a városnak. A frakcióvezető 2008 júniusában volt, hogy egy nap kétszer is vett fel extra juttatást. Nála is nagyobb jutalmat kapott két másik, egykori alpolgármester: a manapság már Gyurcsány Ferenc pártjában politizáló Kunszt Márta nettó 7,284 millió, Gonda Tibor pedig csaknem 10,5 millió forintot vihetett haza.

A politikával foglalkozó pécsiek egy része szerint Tóth Bertalan és a többi baranyai MSZP-s azért sem vállalja az indulást, mert attól tartanak, a szocialista városvezetés jutalombotránya - akadt, aki napjában többször is felvett egy „kis" extra pénzt - újra napirendre kerül. Így pedig a korrupcióellenes szocialista hangok finoman fogalmazva is hiteltelenné válnak.

E mellett alkukról is terjednek a hírek a városban: magyarán Baranyát áruba bocsáthatták a szocialisták. Jó tett helyébe jót várj, gondolhatják, így az itteni visszalépés miatt várhatóan máshol az MSZP ellen nem indít majd jelöltet a többi ellenzéki párt április 8-án.

Természetesen szerettünk volna nyilatkozatot kérni Tóth Bertalantól, de a politikus többszöri hívásunkra sem vette fel a telefont. Írásban is megkerestük az MSZP-t, azt tudakolván, hogy a visszalépésnek köze van-e a szocialista jutalombotrányhoz, a kudarctól való félelemhez, kötöttek-e alkut más pártokkal, esetleg a visszavonulásnak köze van-e Tóth Bertalan válásához? Érdemben a párt sajtóosztályától nem kaptunk választ a kérdéseinkre, többek közt a pécsi gyűlésük közvetítésének linkjét küldték el.


Képünkön: rendhagyó "kiállítás" volt 2011-ben a jutalombotrány miatt a Széchenyi téren.

P. P.