Tüntetés, adóemelés, közgyűlés plusz szoci panoptikum a téren

2011. október 13. csütörtök 10:36

Frissítve: 2011. október 13. csütörtök 17:21

Tüntetés, adóemelés, közgyűlés plusz szoci panoptikum a téren

A pécsi önkormányzat csütörtöki rendkívüli ülésével párhuzamosan egy néhány főből álló csoport tüntetést szervezett a Széchenyi térre a jutalmazási botrány ürügyén. Közben a közgyűlés adóemelésről döntött és a kisboltok alkoholforgalmazását is korlátozzák. A tanácskozáson eldőlt az is, az LMP és az MSZP nem vesz részt a jutalmazásokat vizsgáló bizottság munkájában.  

Csütörtök reggel a városháza előtt négy-öt ember álldogált a szemerkélő esőben, volt pécsi vezetőket, szocialista politikusokat ábrázoló bábuk társaságában. A kemény műanyagból készült figurák nyakában tábla lógott, melyen a felvett jutalmak összege szerepel.


A tanácskozás zárt üléssel kezdődött, ahol újabb hitelátütemezésről döntöttek. Ezúttal az Unicredit Banktól kapott fejlesztési kölcsön törlesztését halasztja el a város, cserébe nő a kamatfelár. 

Ahogy az várható volt, az Elcoteq csődje is szóba került.

Mennyit is kell majd januártól adózni?

Az új szabályozás több adónemet is érint. Az iparűzési adót a jövő év első napjától azokra a vállalkozásokra is kiterjesztik, melyek adóalapja nem éri el a 2,5 millió forintot. Igaz, azok a cégek, melyek az egymilliós adóalapot sem, ötven százalékos kedvezményt kapnak.
A jövőben mindenkinek fizetnie kell majd az építményadót (80 négyzetméterig kétszáz forintot négyzetméterenként, e fölött 450 forintot évente, kétszáz felett pedig 900-at). A vállalkozási célra használt belvárosi építmény után ezerkétszáz forintot, a külvárosiért pedig ezer forintos éves díjat szednek majd négyzetméterenként.
Átalakul a telekadó rendszere is, ezentúl a jobb helyen lévő terület után többet kell majd fizetni. 
Ismert, a multinacionális vállalat bedőlése több mint ezerötszáz pécsi munkavállalót érint közvetlenül, de a beszállítókkal együtt ez a szám jóval nagyobb. A szocialista Tóth Bertalan azt javasolta, a város rossz foglalkoztatási mutatói miatt állítsanak fel egy szakértői bizottságot, melyben többek közt helyt kapnának a szakszervezetek, az iparkamara és a munkaügyi központ mellett az egyetem, valamint a tudományos akadémia képviselői is. A grémium felállításáról szóló ötletet a gazdasági bizottság tárgyalja majd.

Novembertől a Biokom Kft. égisze alá kerül a pécsi parkolási rendszer, de mint az a tanácskozáson kiderült, nagy változás egyelőre nem lesz (maradnak az árak is), viszont fizethetünk akár chipkártyával is.  

Hiába is áldoznánk azonban pénzt az alkoholtartalmú italokra, a közgyűlés döntése értelmében a jövő hónaptól este tíz után már senkit sem szolgálnak ki ilyen termékekkel a pécsi kisboltokban. A tervezettel nem értett egyet minden politikus. A jobbikos Gyimesi Gábor és Kővári János (ÖPE) szerint nem a kisboltokat kell okolni a probléma miatt, a közterületi szeszfogyasztási tilalmat a rendőrségnek kellene betartatnia. 

A Jobbik javaslata szerint tíz óra után a nagyobb üzleteknek és a benzinkutaknak is megtiltották volna az alkohol árusítását, ám az erre vonatkozó módosító indítványt nem szavazta meg a testület.  

Zsebbe vágó kérdésben is döntés született csütörtökön, az önkormányzat ugyanis mintegy 2,2 milliárd forinttal több pénzt szeretne a helyi adókból látni. (részletek keretes írásunkban olvashatók - szerk)

A rendelet kapcsán éles vita alakult ki. Tóth Bertalan szerint Páva Zsolt polgármester a kampányban hazudott, akkor ugyanis azt ígérte, nem lesz adóemelés. Mint a szocialista politikus fogalmazott, a városvezetés „fiktív költségvetésekre" alapoz.
 



Páva Zsolt ezután „tisztelettudó" magatartásra kérte képviselőtársát, majd leszögezte, a szocialistáktól örökölt nehéz gazdasági helyzet és hitelállomány miatt kellett meghozni a döntést. A városvezető szerint a bevételek növelésével emelni lehet a közszolgáltatások színvonalát.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt pedig azt javasolta, a befolyó pluszbevételek egy részét fordítsák közvetlenül munkahelyteremtésre. 



Hosszas diskurzus után végül igent mondott a testület az új adórendeletre.

Bár Tóth Bertalan csütörtök reggel letett arról a szándékáról, hogy perbe fogja Páva Zsoltot, ám hamar talált új kiszemeltet, a közgyűlésen ugyanis bejelentette, jó hírnév megsértése miatt beperli Hoppál Pétert. A fideszes városatya szerint Tóth "szánalmasan" próbálkozik és ködösít.



A jutalmakat vizsgáló bizottságról szóló vitában megszületett a hírhedt őszödi beszéd pécsi verziója, Hoppál szerint ugyanis a szocialisták "jutalmaztak reggel, délben meg este".

Az MSZP, a Jobbik és az LMP is azt szerette volna, ha a bizottság 1990-től napjainkig vizsgálja a jutalmazásokat, ám ezt a közgyűlés többsége nem támogatta, így - az előterjesztés szövege alapján - elsősorban a 2002 és 2009 közti időszak kerül górcső alá.

Ilyen formában viszont a szocialisták és az LMP-sek nem akartak részt venni a grémium munkájában, így csak négy párt küld képviselőket. A fideszesek választása Trombitás Károlyra, a Jobbiké Gyimesi Gáborra esett, a KDNP Oszoli Dénest, az ÖPE pedig Végh Pétert küldi a testületbe.

Palotás P.