Súlyos kritikával illetik volt pécsi párttársaikat a baloldal egykori helyi irányítói

2018. január 18. csütörtök 11:39

Súlyos kritikával illetik volt pécsi párttársaikat a baloldal egykori helyi irányítói

Lapunk egykori pécsi szocialista politikusokat - Szili Katalint, Juhász Istvánt, Molnár Ferencet és Soó Lászlót kérdezte arról, miként vélekednek volt pártjuk történelmi mélyrepüléséről, az ellenzéki összefogás által harcba küldött jelöltek - akik között nincs MSZP-s - esélyeiről. 

A kedden Tóth Bertalan jelenlegi szocialista országgyűlési képviselő által bejelentett két, nem az MSZP színeiben induló - Mellár Tamás és Vass Péter - jelölthöz nagy reményeket fűznek a baloldalon, ám kérdéses, hogy a hirtelen jött váltás mennyire árt az ellenzéki összefogásnak.

Az egykor a pécsi MSZP-t vezető, jelenleg Németországban élő Juhász István sokáig együtt dolgozott Mellár Tamással, akivel - mint fogalmazott - „igazából sosem értett egyet".

- A lehetőség természetesen minden párt számára adott, hogy független indulót támogasson - nyilatkozta lapunknak a jelöltállításról szóló hír kapcsán. - Arra a kérdésre, hogy az MSZP szavazói ezt a döntést hogyan fogadják, most még nem lehet válaszolni, hiszen ehhez közvélemény-kutatási adatokra lenne szükség - tette hozzá.

Úgy véli, minden bizonnyal sokan megfontolják, hogy egy hiteles, baloldali, liberális jelölt támogatása helyett egy független indulóra szavaznak-e.

Nem sokkal Juhász kizárását követően, 2009-ben váltak el az MSZP és a pécsi közgyűlési képviselő, Molnár Ferenc útjai is. A napjainkban a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének ügyvivő elnökeként tevékenykedő egykori képviselő szerint a helyi szocialista párt mostanra egy klikké vált, amelynek tagjai „azzal foglalkoznak, hogy a pozícióik megmaradjanak".

- Filozófiájuk szerint ellenzékben is jó politizálni. A pártmunka nulla, nem látom, hogy működnének - értékelte az ellenzéki szervezet tevékenységét.

Szili Katalin nem foglalkozik velük

Megkerestük Szili Katalint is, ám ő nem kívánt érdemben hozzászólni a témához. Mindössze annyit mondott, hogy nem foglalkozik az MSZP-vel, és egyáltalán a pártpolitikával.

- Nem szeretnék a szocialistákra minimális energiát sem fordítani - fogalmazott tömören.

Véleménye szerint, „ha a pécsiek szeretnék, hogy a baloldali politika formálisan megjelenjen, ennek a csoportnak el kellene tűnnie. Ők azonban - folytatta - nem engednek be senkit maguk közé, hiszen, „aki korszerűbben gondolkodik, népszerű az emberek között, veszélyezteti a pozíciójukat".

- Társaimmal együtt azért léptünk ki a közgyűlési frakcióból, mert ezt a szervezetet az úgynevezett fiataljaink elvitték egy olyan irányba, amelynek köze sincs a baloldali politikához - zárta nyilatkozatát Molnár Ferenc.

Ugyanezen az állásponton van Soó László egykori pécsi önkormányzati képviselő, aki már régóta nem tagja a szocialista pártnak.

- Reális döntésnek tartom, hogy nem indítanak saját jelöltet, szerintem a pillanatnyi erőviszonyok ismeretében amúgy sem lett volna komoly esélyük. Hosszú története van annak, hogy a szocialisták ennyire meggyengültek Baranya megyében, nyilván nem egyik napról a másikra történt - mondta megkeresésünkre, hozzátéve, hogy ez legalább tízéves történet.

- Gyakorlatilag a Toller-korszak után Pécsett már nem tudunk sikerekről beszélni az MSZP-t illetően, teljesen elrontott politikát és stratégiát folytattak. Ezért nem vagyok már én sem a párt tagja 2009 óta. Hozzátette, szerinte az ország minden választókörzetében a Fidesz-KDNP jelöltjei az esélyesek.

Képünkön: a szocialisták közgyűlési frakciója 2009-ben.

Horváth L. Balázs - Palotás Péter