Ács Gyulát nem küldték el

2009. július 29. szerda 20:14

A Baranya Megyei Önkormányzat és a Pécs Holding Zrt. által tulajdonolt Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. egyelőre nem döntött Ács Gyula menesztéséről. A tulajdonostársak a szerdai taggyűlésen úgy határoztak, hogy Dragovácz Márkot, a kft. eddigi műszaki vezetőjét nevezik ki ügyvezetőnek Ács mellé, az eddigi elsőszámú főnök jogköreit pedig korlátozzák. Mint ismeretes, korábban mind a városi vezetés, mind a megyei irányítás úgy nyilatkozott, hogy Ácsnak fel kell állnia székéből - elsősorban egy városházi revizori jelentésben foglaltak miatt.

A megyei közgyűlés alelnöke, Horváth Zoltán azt mondja, a közelmúltban elvégzett belső ellenőrzési vizsgálat "elsősorban a Pécs városa által juttatott források felhasználásáról szólt, de átfogóan, a cég működésére nem fókuszált". A tulajdonosok ezért úgy döntöttek, megbíznak egy könyvvizsgáló céget, amely részletes jelentést készít erről is.

Mint mondta, a városházi revizorok ugyan több hiányosságot és szabálytalanságot is feltártak a kft.-nél, és szerinte "erős a gyanú", hogy Ács Gyula személyesen is felelős lehet, de a végső tisztázás érdekében fontos lesz egy újabb vizsgálat is.

Az ellenőrzésre egy hónapjuk lesz a könyvvizsgálóknak, az elkészült anyag birtokában pedig augusztus 31-én újra összeül a taggyűlés. Addig viszont Ács helyén marad, de korlátozzák jogköreit, s csak egy, a Pécs Holding Zrt. által javasolt személy, Dragovácz Zlatkó (ő jelenleg repülésirányító Pogányban) ellenjegyzésével hozhat csak döntéseket, írhat alá dokumentumokat.

Mellette Dragovácz Márk eddigi műszaki vezető lett a cégjegyzésre jogosult személy, ő az, aki önállóan is irányíthatja majd a társaságot.

Mint Nagy Csaba alpolgármester munkatársunknak elmondta, a tappénzen lévő Ács Gyula helyett kérték fel Dragovácz Márkot az aláírói jogkörök gyakorlására, s az ügyvezetésre, hiszen az ügymenet nem állhat le Ács távolléte miatt. A fiatalemberre azért esett a választásuk, mert régóta felelős beosztásban dolgozik a légikikötőben, s jól ismeri annak működését - emelte ki.

Ács lapunknak szerda este kijelentette, hogy korábban éppen ő kezdeményezte, hogy "Márkót bízzak meg az utalások aláírásával", mivel ő - egyelőre bizonytalan ideig - táppénzen van. Állítása szerint az újabb vizsgálatot is maga kérte, miután a város által lefolytatott revizori ellenőrzés állításaival a korábban lefolytatott APEH-, illetve VPOP-vizsgálat, valamint a szakjogászi állásfoglalás is ellentétes tartalmú volt.

Közölte: egyelőre nem gondolkodik azon, hogy jogi útra terelje ügyét, a döntéssel megvárja a megismételt augusztusi taggyűlést. A mai összejövetellel kapcsolatban azonban megemlítette, furcsállja, hogy annak ellenére nem lehetett ott ügyvédje, hogy akadályoztatása miatt őt képviselte volna. 

Dragováczék egyébként már jóval azt megelőzően a légikikötőben tevékenykedtek, hogy az objektum milliárdos fejlesztésére sor került volna. Mindketten rendelkeznek a repülőtér irányításához szükséges vizsgákkal, valamint a légikikötő biztonságos üzemeltetéséhez szükséges engedélyekkel.

Zlatkó és Márk testvérek, a volt pogányi polgármester, Dragovácz Márk fiai. Ugyanakkor csak névrokonai a jelenlegi pogányi vezetőnek, Dragovácz Ágnesnek, akivel Ács Gyula a helyi testületben önkormányzati képviselőként is együtt dolgozik.


B. M.