Ács: „Csak sejtem, mi van e mögött"

2009. július 08. szerda 18:23

Röviddel, miután híre ment, hogy a városvezetés kezdeményezi Ács Gyula reptérigazgató felmentését, megkerestük az ügyvezetőt, miként vélekedik a közleményben felsoroltakról (lásd kapcsolódó írásaink között jobbra - a szerk.). Interjú.

- Mi a véleménye a történtekről?
- Ön szerint mi lehet a véleményem? Nézze, a polgármester úrral én nem tudok beszélni, mert nagyon régóta nem tudok bekerülni hozzá, illetve amióta polgármester, egyáltalán nem. Csak sejtem, hogy mi van e mögött. Amennyiben ez politikai kérdés, akkor mit tehetek?

- Tehát cáfolja, mi szerint rosszul mennének a dolgok a reptéren?
- Miből gondolja, hogy tagadnám? Az egész arra alapozódik, hogy volt egy revizori vizsgálat nálunk, amely súlyos gondokat állapított meg, pl. hogy nem tudunk elszámolni az üzemanyaggal (történetesen elloptuk - ugye mi másról is lenne szó?), a mérleget átírtuk, a közbeszerzéseket nem folytattuk le... Abban a pillanatban, amikor ez kiderült, én megkértem a holding revizorait, hogy csináljanak nálam egy teljesen átfogó üzemanyag-ellenőrzést 2005 ősze óta, amióta megvan a kút.

- Mi volt a revizorok megállapítása?
- Megmondom: egyetlen liter üzemanyag sem hiányzik! A VPOP-tól, mely - jövedéki termék lévén - árgus szemekkel figyeli ezt a tevékenységet, itt van nálam egy nyilatkozat, amely szerint amióta létezik a kút, nincs hiányunk. A város által delegált könyvvizsgálónak is itt a nyilatkozata, miszerint a mérleg tökéletes, itt van a közbeszerzési szakjogásznak a véleménye, miszerint a közbeszerzéseink szabályosak voltak. Volt 2007-re vonatkozóan egy teljes APEH-vizsgálat. A jelentés úgy jött vissza, hogy nincs tartozásunk. Tehát úgy néz ki, hogy mindenkinek megfelelek, csak a városvezetésnek nem.

- Mit fog kezdeni ezek után?
- Nézze, ha engem valaki, egy városvezető, a polgármester meghallgatna ebben a dologban, akkor utána tudnék erre válaszolni.

- És, meghallgatják?
- Nem hallgatnak meg, és nekem ez annál is inkább - mondjuk úgy - „fáj", mert nem értem az egészet. Engem - bármilyen hihetetlen - a Páva úr nevezett ki. Amikor a repülőtérrel problémák voltak, és mentem a Tollerhez és a Tasnádihoz, akkor ők azt mondták, hogy menjek a fideszes barátaimhoz. Ezért gondolom, hogy nem etikus ez az egész eljárás. Nézze, a legvadabb kommunista időkben a vészbíróság meghallgatta az elítélteket, engem nem hallgat meg senki. Az újabb fejlemény az lesz, hogy ezt technikai módon le fogják röviden zárni.

- Hogy érti ezt?
- Engem a polgármester úr nem tud felmenteni, engem a saját közgyűlésem tud felmenteni, ami egyébként a holdingé. S pontosan az ő revizoraik tettek ellentétes megállapításokat. Tudja, én azt mondom erre az egészre, hogy ha egy nő megy a sötét erdőben éjszaka és tíz km-es körzetben nincs senki és meg akarják erőszakolni, akkor legalább próbálja meg élvezni, mert úgysem tud mást mit csinálni. Én mit csináljak ezzel a helyzettel? Úgy néz ki, hogy eldöntött dolog, engem nem hallgatnak meg, most akkor mit tudok vele foglalkozni? És tudja, mi az érdekes még ebben az egészben? A repülőtér működésével kapcsolatban soha, senkinek semmi elmarasztaló észrevétele nem volt. Sem a hatóságoknak, sem a minket használó repülőknek, pilótáknak; erről még mindenki csak elismerően szólt. És a város, amikor el akarja adni a repülőterét, akkor minden rosszat, kígyót-békát kiabál rá. Hát, ez azért így nem működik. Engem most osztrákok hívtak fel befektetési szándékkal, akikkel egyébként már elég régóta tárgyalunk ebben a témában, azt mondják nekem, hogy lehet ezt eladni, ha ők jobban tájékozottak a dolgainkban sokszor, mint mi magunk? Hogyan lehet eladásra kínálni valamit, amit ennyire a végletekig devalválnak és a föld alá nyomnak? Logikátlan az egész.

Képünk a reptér avatásán készült. A háttérben Ács Gyula.

EQM