A megye is megválna Ácstól

2009. július 24. péntek 19:45

A pécsi városvezetés mellett a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. másik, kisebbségi tulajdonosa, a Baranya Megyei Önkormányzat is megválna a cég vezetőjétől, Ács Gyulától. A megyei elnök, dr. Hargitai János szerint a veszteséges létesítmény bezárására is sor kerülhet.

A közel négymilliárdból tető alá hozott légikikötőt a 2006-os választási kampányban adta át Toller László, akkori polgármester. Mint ismert, a létesítmény üzemeltetésére a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. volt hivatott, amelynek jelenlegi többségi tulajdonosa Pécs városa, kisebbségi birtokosa a Baranya Megyei Önkormányzat (rajtuk kívül tíz százalékos részesedése van még Pogány községnek is).

A cég évek óta önkormányzati támogatásra szorul, s miután a kft.-nél egy ez évi, a város által indított belső vizsgálat szabálytalanságokat tárt fel, a városvezetés az ügyvezető, Ács Gyula felmentését kezdeményezte.

A Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Hargitai János azt mondja, a megye gazdasági bizottsága felhatalmazta, hogy saját belátása szerint járjon el az ügyben.
 
Az elnök szerint ugyan az előző ciklusban az MSZP-s irányítású városi és megyei önkormányzat által aláírt, a kft. finanszírozására vonatkozó szerződés jogilag ma is köti őket, de immár nem hajlandók egy veszteséges céget csak azért támogatni, hogy néhány embernek munkahelye legyen - érdemi tevékenység ugyanis már nem folyik Pogányban. "A jelenlegi helyzetnél az is jobb lenne, ha átmeneti időszakra bezárnák a repteret"- tette hozzá.

A kft. jövő heti közgyűlésén döntenek a tulajdonosok az ügyvezető, Ács Gyula menesztéséről, akinek a megbízatása 2010 tavaszáig szól. Információink szerint Ács már ügyvédhez fordult, de még nem tudja, hogy peres útra tereli-e az ügyet, mivel eltávolításának pontos indokait még nem közölték vele.

B. M.