A világ egyik legjobb gitárosa, Al Di Meola kapta idén Pécs Kulturális Nagydíját

2019. március 16. szombat 08:22

A világ egyik legjobb gitárosa, Al Di Meola kapta idén Pécs Kulturális Nagydíját

A Kodály Központban tartott pénteki koncertjén vette át Al Di Meola Páva Zsolttól, Pécs polgármesterétől a város Kulturális Nagydíját. A pécsi közönség számára nyújtott páratlan kulturális, művészeti élmény szolgálata, a zene iránti szenvedély átadása, valamint Pécs, a kultúra városának nemzetközi promóciója terén végzett tevékenységének elismeréseként kapta a kitüntető címet.

 

A művészt élő legendaként tartják számon, és többször választották meg a világ legjobb gitárosának. A Grammy-díjas zenész március 15-én varázsolja el a közönséget Pécsett. 

 

 

Al Di Meola ez elmúlt évtizedekben szinte az összes létező fontos díjat begyűjtötte, amit egy gitáros kaphat. Dalaiban sikeresen ötvözi a jazz, a világzene, a funk és a soul elemeit. Pályafutása során olyan neves előadókkal dolgozott már együtt, mint például Stevie Wonder, Chick Corea, Paco De Lucia, Luciano Pavarotti, Phil Collins és Santana.

Izgalmas zenei momentumokkal és hihetetlen alkotásokkal tarkított gazdag életpályával a háta mögött Al Di Meola továbbra sem adja fel a kihívásokat, zenéjét új határok felé irányítja, de már nyugodtabb rátekintéssel.

A művész az elmúlt néhány esztendőben szó szerint mindent elölről kezdett: újra felfedezte magát a magánéletben és a zenében is. Legújabb stúdióalbuma, az OPUS 2018. február 23-án jelent meg. A 64 éves zenész az elmúlt években szinte mindent újrakezdett, zenéjében és a magánéletében is.

Opus című albumáról így nyilatkozott:

„Az OPUS című albummal szerzői képességeimet szerettem volna fejleszteni és úgy gondolom, hogy a személyiségem ezen részének evolúciója inkább zeneszerző/gitárossá tett, semmint gitáros/zeneszerzővé," - fogalmaz Di Meola - „ugyanakkor ez a lemez egy új korszakot is jelez az életemben. Életem során először írtam úgy zenét, hogy boldog voltam. Csodálatos a kapcsolatom a feleségemmel, született egy kislányunk és a gyönyörű családom minden nap megihlet. Úgy hiszem, ez érződik a zenémben."

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a zenész újabb pécsi fellépése kapcsán úgy vélekedett a művészről, hogy a világ egyik legismertebb gitárosa, akiben az a nagyszerű, hogy zenéjében ötvözi a múltat a jelennel, egyesíti a technikát a mély érzésekkel és érzelmekkel.

A polgármester kiemelte: Di Meolát Magyarországhoz és a magyar zenészekhez szoros munkakapcsolat fűzi. Pécsett 1995 és 2015 között hat alkalommal lépett fel, és kápráztatta el szenvedélyes örömzenéjével. Fellépései során kedvező pécsi élményeiről rendszeresen beszámolt közönségének, és hirdette Pécs és a Kodály Központ páratlan művészeti és műszaki-technikai színvonalát.

EQM - Fotó: MTI/Sóki Tamás