A tiszti kaszinóról továbbra sincs döntés, a Hattyúházat kiürítették

2011. április 18. hétfő 15:06

A tiszti kaszinóról továbbra sincs döntés, a Hattyúházat kiürítették

Egyelőre otthontalan a kortárs művészet népszerűsítését maga elé célul kitűző Közelítés Művészeti Egyesület, miután nemrég ki kellett költözniük az eddig telephelyükül szolgáló Király utcai Hattyúházból. A több mint másfél évtizede működő szervezet részt vett a Zsolnay Kulturális Negyedben (ZSKN) létrehozni kívánt Kortárs Művészeti Központ terveinek kidolgozásában is, ám végül nem kapott helyet a negyedben. Most tárgyalások folynak arról, hogy a városi fenntartásba került Művészetek és Irodalom Háza keretén belül folytathassa tevékenységét.

Mint a Pécsi Újság.hu korábban beszámolt róla, tavaly nehéz helyzetbe került a Hattyúházat működtető Közelítés Művészeti Egyesület, miután a Holdingtól bérelt helyiség bérleti díját egyre nehezebben tudta előteremteni. A helyzet odáig fajult, hogy a művészeknek pár héttel ezelőtt el is kellett hagyniuk az épületet, miután a vagyonkezelő felé fennálló tartozásuk több millió forintra rúgott.

- Már kiköltöztünk az épületből és befizettünk a Holding részére több mint hárommillió forintot - fogalmazott megkeresésünkre Doboviczki Attila, az egyesület egyik vezetője. Hozzátette, hogy jelenleg is tárgyalásokat folytatnak az illetékesekkel arról, hogy a szervezet milyen formában tud a továbbiakban működni. Jelen állás szerint jó az esély arra, hogy a Művészetek és Irodalom Házában folytathatják majd a kortárs képzőművészet népszerűsítését is magában foglaló tevékenységüket.

Az egyesület vonatkozásában korábban szóba került az az eshetőség is, hogy a ZSKN-ben találhatna magának új otthont, ám később „elsikkadt az az elképzelés":

Az azonban biztosnak tűnik, hogy még április folyamán - egy művészeti akció keretében - happeninget terveznek a városháza elé, bemutatandó az egyesület elmúlt tizenöt évét. Jelezve ezzel, hogy szükségét érzik a kortárs képzőművészet jelentős értékeit bemutató szervezet méltóbb elismerésének.

A Hattyúház azonban nem sokáig árválkodik üresen, hiszen a jelenleg is zajló állapotfelmérést követően a Holding újra hasznosítani kívánja - tudtuk meg Brányi Endrétől, a társaság vagyonkezelő divíziójának vezetőjétől. 

Brányi hozzátette, hogy az egyesület feléjük fennálló tartozásának nagyobbik része még nincs kiegyenlítve.

Némileg rosszabb a helyzet egy másik Király utcai ingatlan esetében. Továbbra sincs előrelépés ugyanis az immár hosszú ideje szellemlakta volt tiszti kaszinó (vagy más néven FEK) épületével kapcsolatban. Csizi Péter alpolgármester érdeklődésünkre azt mondta, hogy sok elképzelés és sok civil ötlet jutott el hozzájuk, hogy miként lehetne (akár városképileg is) hasznosítani a házat, ám információi szerint a jelenleg még a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő ingatlan hasznosításával kapcsolatban a tárcának is vannak tervei.

- Várjuk a minisztérium válaszát az általunk felvetett lehetőségekkel kapcsolatban, s amennyiben a tárca részéről fogadókészséget tapasztalunk, sor kerülhet a felmerülő ötletek kidolgozására és megvalósítására is - közölte a politikus.

Képünkön a Hattyúháznak otthon adó Hattyú udvar bejárata.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva