Mi lesz a tiszti kaszinó sorsa?

2010. június 24. csütörtök 18:57

Mi lesz a tiszti kaszinó sorsa?
Egyelőre nem tudni semmi konkrétumot a Király utcában található egykori tiszti kaszinó, vagy sokak által Fegyveres Erők Klubjaként (FEK) megismert épületegyüttes jövőjével kapcsolatban. Miután - hosszabb idő eltelte után - a honvédelmi tárca végre felújította a már nagyon régóta kihasználatlanul álló ingatlan külső homlokzati részét, felmerült a gondolat, hogy a város az EKF-év végéig mindenképpen, de akár véglegesen is birtokba vehetné az épületet.

Az elmúlt évek során jó pár elképzelés látott napvilágot az épület hasznosítását illetően. A szaktárca pár éve megközelítőleg 150 millió forintért kívánt - zártkörű értékesítés során - túladni az ingatlanon, de a városnak akkor nem állt (és gyaníthatóan most sem áll) rendelkezésére ekkora nagyságú forrás.

Mészáros András EKF-igazgató regnálása alatt a Csészényi tér elnevezésű információs iroda itt történő kialakításának ötlete is felmerült, de azt a koncepciót sem preferálták a későbbiekben. A most a Nagy Lajos Gimnáziumban október végéig látható Munkácsy-kiállítás kapcsán is szóba került az ingatlan, de a tárlat biztonságos és megfelelő lebonyolításához teljes körű belső rekonstrukciós munkálatokat kellett volna elvégezni - amire azonban szintén nem volt (nincs) anyagi fedezete az önkormányzatnak.

A városvezetés korábban úgy kommunikált, hogy az idei kultúrfővárosi év végéig mindenképpen szeretnék igénybe venni az épület adta lehetőségeket, ám nem sikerült érdemi információkat kapnunk azt illetően, hogy azóta történt-e előrelépés az ügyben.

Papp Judit címzetes főjegyző sem tud információval szolgálni erre vonatkozóan, de Girán János, a polgármesteri kabinetiroda vezetője sem. Mint mondta, megvárják a tárca új vezetésének a felállítását, hogy utána felvehessék velük a kapcsolatot az ügy tisztázása érdekében.

A Ruzsa Csabától, a Pécs2010 Menedzsmentközpont igazgatójától kapott tájékoztatás szerint az épület "hasznosítása csak akkor kerülhet szóba, ha a jelenleg a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló ingatlant Pécs MJV a menedzsmentközpont rendelkezésre bocsátja."


H. L. B. - Fotó: Kováts Judit