"Pécs visszaszerezheti a FEK-et"

2010. január 02. szombat 18:26

Továbbra sem tisztázott a Király utcában található volt tiszti kaszinó, az egykori Fegyveres Erők Klubja (FEK), legutóbb pedig helyőrségi klubként működő intézmény sorsa. Az önkormányzat egyik illetékese szerint az eddigi tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre, noha minél előbb szeretnék városi kézben tudni a régóta kihasználatlan épületet.

A jelenleg még a Honvédelmi Minisztérium birtokában lévő, eklektikus stílusú ház hasznosításáról Toller László polgármestersége idején kezdődtek el az egyeztetések a szaktárca és a pécsi önkormányzat között. Akkoriban százötvenmillió forintért kínálta eladásra - zártkörű értékesítés keretében - az ingatlant a honvédség, de ekkora összeg nem állt Pécs rendelkezésére.

A korábbi tervek szerint a most üresen tátongó épületegyüttesben került volna kialakításra az utóbb a Széchenyi téren elhelyezett Csészényi tér irodaegysége, de az akkori EKF-vezér, Mészáros András végül letett a dologról.

Mindazonáltal - városházi információink szerint - létezik már egy vételi ajánlat, és folyamatos egyeztetés zajlik a két érdekelt fél között az adásvételt illetően. A város mihamarabb magáénak szeretné tudni az ingatlant, hogy minél előbb az EKF szolgálatába állíthassa, hogy utána megtalálják a lakosság igényeinek leginkább megfelelő funkcióját is.

A felmerülő költségekkel kapcsolatban informátorunk elárulta, egyelőre nem gondolkodnak konkrét összegben, hiszen előzetes állapotfelmérést, a felújítás és a szükséges átalakítási munkák feltérképezését kell végrehajtani, így „felelőtlenség lenne" bármilyen konkrét összeget is mondani. 

A fentieket színesíti, hogy a városvezetés nem feltétlenül vételben gondolkodik, hiszen Páva Zsolt az ÉKestÉK decemberi fórumán azt mondta, az épületet akár ki is bérelné a Honvédelmi Minisztériumtól az EKF évére a város - majd sokatmondóan megjegyezte: „egy kedvező kormányváltás esetén Pécs vissza is szerezheti a FEK-et."

Képünkön az egykori tiszti kaszinó, a honvédség tulajdonában lévő FEK.

EQM