A HM nem újítja fel a tiszti kaszinót

2009. augusztus 12. szerda 19:35

A HM nem újítja fel a tiszti kaszinót
A pécsi polgármesteri hivatal, a jegyző elmondása szerint, már többször felszólította a honvédelmi tárcát, hogy tegye rendbe az egykori FEK (azaz a tiszti kaszinó) épületét a Király utcában, de a minisztérium a sokszori megkeresés után sem válaszolt. Mindeközben döcögve halad a belváros homlokzatainak megújítását célzó pályázat is.

A pécsi önkormányzat a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program kapcsán 30 milliós pályázati keretet hozott létre annak érdekében, hogy a belvárosban található, felújításra szoruló homlokzatok megszépüljenek.

A HM eladná a FEK-et Pécsnek

A HM Kommunikációs és Toborzó Főosztályának vezetője, Bocskai István szóvivő lapunkkal közölte, a Fegyveres Erők Klubja épülete a tárca számára feleslegessé vált, így tekintettel műemlék jellegére, valamint arra, hogy Pécs központjában helyezkedik el, úgy vélik, az a helyi önkormányzat tulajdonában hasznosulhatna legkedvezőbben. Mint mondta, Szekeres Imre miniszter az elmúlt héten ajánlotta fel egy levélben a pécsi önkormányzat számára a zártkörű értékesítés lehetőségét. Erre a felajánlásra - valószínűleg az idő rövidsége miatt - válasz még nem érkezett.
A szóvivő közölte: arról nincs tudomása, hogy a pécsi önkormányzat a homlokzatfelújításra fordítandó 30 milliós pályázati kerettel kapcsolatosan megkereste volna a Honvédelmi Minisztériumot.

A polgármesteri hivatal emiatt levélben kereste meg a legrosszabb állapotban lévő ingatlanok tulajdonosait, így a Honvédelmi Minisztériumot (HM) is, amely a Király utcában található volt FEK (Fegyveres Erők Klubja) épülete felett rendelkezik. A minisztériumból azonban semmilyen választ nem kaptak, mondja a címzetes főjegyző - többszöri felszólítás ellenére sem.

Nem a HM az egyetlen intézmény azonban, amely nem reagált a városházi felhívásra. 

Dr. Papp Judit szerint a Pécs Holding Zrt. által birtokolt ingatlanok esetében is várakozó álláspontra kell, hogy helyezkedjenek, abban bízva, hogy az új vezérigazgató partnerük lesz ebben a kérdésben is. Mint elmondta, kevesen érdeklődtek eddig a pályázati lehetőség iránt, annak ellenére, hogy az idáig támogatást igénylők mindegyike nyert valamennyi pénzt: hat épületre adtak be kérelmet, s közel nyolcmilliót ítélt meg számukra a város önkormányzata.

Papp Judit hozzátette: mivel vészesen közeleg a 2010-es esztendő, s a pályázatok beadásának határideje novemberben lejár, egy szeptemberi bejárást követően ismételt felszólítást küldenek az érintetteknek.

Mint mondta, ha az után sem intézkednek a tulajdonosok az adott ingatlan rendbetételéről, akkor a balesetveszélyes épületeknél hatósági eljárás keretében végeztetik el a munkát, s ha így sem sikerül a rendelkezésre álló keretet kimeríteni, a fennmaradó összeget az épületek graffitiktől való megszabadítására, a homlokzatok letakarítására lenne érdemes fordítaniuk.

A belvárosi tulajdonosok, közös képviselők érdektelenségét magyarázza, hogy - mint egy tavaszi fórumon megfogalmazták -több ingatlan homlokzatfelújítása is minimum 6-8 millióba kerül, s miután az összegnek mindössze a felét nyerhetik el a pályázaton, inkább bele sem vágnak, hiszen a szükséges pénz másik felét nem lennének képesek előteremteni. Az egyik közös képviselő már akkor utalt rá, hogy a műemlékek esetében a szükséges engedélyek beszerzésének bonyolultsága oly mértékben hátráltatja az ügyet, hogy a munkákkal 2010-ig végezni sem lehet.


Képünkön: az egykor tiszti kaszinóként működő HM-ingatlan, a FEK.

B. M.