Páva jövőre is megmérettetné magát

2009. december 03. csütörtök 21:57

Páva jövőre is megmérettetné magát
2010-ben újra megmérettetné magát a polgármester-választáson - mondta Páva Zsolt csütörtök este a Vasutas Művelődési Házban tartott ÉkestÉk fórumon. Pécs első emberével Horváth Csaba politológus beszélgetett az elmúlt nyolc hónap legfajsúlyosabb kérdéseiről. Szóba kerültek az egykori szocialista vezetés örökségei, valamint a vízmű, az EKF-beruházások és a Tubesre tervezett radar ügye is.

A Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület által szervezett fórumon elsőként a város adósságállománya került szóba: Páva Zsolt felidézte, hogy a Pécs Holding Zrt. hiteleivel és tartozásaival együtt ez az összeg közelít a 40 milliárd forinthoz. „Száz százalékos a város eladósodottsága, szinte alig találni olyan városi ingatlant, amelyet ne terhelne jelzálog" - foglalta össze.

Ugyanakkor a nemrégiben az OTP-vel kötött hitelkeret-növelő megállapodás - véleménye szerint - bebizonyította, hogy visszatért a pénzintézetek bizalma a város iránt. Páva úgy fogalmazott, a következő három-négy év pénzügyi szempontból még így is igen kemény időszaknak ígérkezik, de azután várhatóan normalizálódik a helyzet.

A polgármestert azonban aggasztja az épülő koncertközpont fenntarthatóságának kérdése, ez számításaik szerint évi 700-800 millió forintba kerülne úgy, hogy szinte biztos, hogy ekkora bevételt képtelen lesz kitermelni az intézmény. Állami segítség nélkül nem fog menni - utalt Hiller István nyári bejelentésére, amely „nemzeti kulturális intézmény" címén tenné lehetővé további támogatások lehívását.

Jövő januárban végleg eldől, hogy miként valósítja meg a Magasház felújítására tett ígéreteit az ingatlan spanyol tulajdonosai. Páva emlékeztetett, a Grupo Milton még nem döntötte el, hogy megújítja vagy lebontja az épületet. A Király utcában található Fegyveres Erők Klubjának épületét kibérelné a Honvédelmi Minisztériumtól az EKF évére a város - Páva azonban sokatmondóan megjegyezte - „egy kedvező kormányváltás esetén Pécs visszaszerezheti a FEK-et."

A múlt pénteki Tubes-perben született ítélettel kapcsolatban a városvezető azt mondta, nem hinné, hogy a jelenlegi kormányciklus alatt belefognának a radarépítésbe, de amennyiben mégis ezt tennék, úgy „minden jogi és azon túli eszközzel" fellépnek, hogy megakadályozzák.

A polgármester a Vízművel kapcsolatban a jelenlévőknek azt mondta, az ügy várhatóan ennél nagyobb diplomáciai hullámokat már nem fog verni, hozzátéve: eltökéltek az irányban, hogy tárgyalásos úton rendezzék a helyzetet a franciákkal. Ígérete szerint a Tettye Forrásház jövő februárra a vízszolgáltatás zavartalanságához hasonlóan teszi zökkenőmentessé összes egyéb szolgáltatását (számlakibocsátás, stb.) is.

Horváth Csaba azon kérdésére, hogy újra jelöltetné-e magát a következő pécsi polgármester-választáson 2010-ben, Páva Zsolt igennel felelt.

Képünkön (balról jobbra): Páva Zsolt, Pécs polgármestere és dr. Horváth Csaba politológus, az ÉkestÉk házigazdája.

Kép és szöveg: Balikó Gergő