A paradicsomleves, a mákos tészta és a rizses hús a pécsi kisdiákok kedvenc étele

2017. október 25. szerda 08:25

A paradicsomleves, a mákos tészta és a rizses hús a pécsi kisdiákok kedvenc étele

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tavaly pályázatot hirdetett a menzareform keretében, amelynek egyik célja, hogy a közétkeztetést igénybe vevő gyerekek asztalára minél egészségesebb ételek kerüljenek, emellett a szakemberek kíváncsiak voltak arra is, hogy melyek a kisdiákok kedvenc menzaételeit. A Pécsett több mint tízezer fogyasztót kiszolgáló Hungast felmérése szerint a helyi nebulók leginkább a könnyedebb ételeket kedvelik. 

A két évvel ezelőtti tanévkezdéskor indult menzareform egyik nem titkolt célja az volt, hogy a gyerekek közétkeztetésében minőségi javulás következzen be az egészséges táplálkozás minél szélesebb körű bevezetése során. Az eltelt időszakban a kezdeti ellenérzéseket követően egyre inkább elfogadják a nebulók azt, hogy több teljes kiőrlésű pékáru, több zöldség és gyümölcs, és kevesebb sózott termék kerül az asztalukra.

A Pécsett 11 ezer fogyasztó számára ételt készítő Hungast csoport üzletfejlesztési igazgatója megkeresésünkre hangsúlyozta, hogy a vállalatnak az étlaptervezési folyamatok során számos tényezőt kell figyelembe vennie.

- A teljesség igénye nélkül ezek között szerepelnek a táplálkozás-egészségügyi rendelet elvárásai, a fogyasztói igények, a technológiai és logisztikai adottság, az alapanyag-beszerzési lehetőségek és szakmai irányelvek. Ezek közül a fogyasztói elvárások körébe tartozik a beküldött receptek értékelése is. Ennélfogva Végh Tamás gasztronómiai igazgatónk és csapata természetesen ezen információkat is felhasználja, figyelembe veszi szolgáltatásunk tervezése során - mondta Páger Zsolt.

Az igazgató elárulta, hogy a júniusban a Hungast által elvégzett teljes körű intézményi elégedettségmérés és a mindennapi tapasztalataik alapján a pécsi gyerekek a paradicsomlevest, a mákos tésztát, a rizses húst, a bolognai spagettit és a zöldborsófőzeléket kedvelik a leginkább az általuk szolgáltatott ételek közül.

Megtudtuk azt is, hogy a gyerekek (és szüleik) mára teljesen elfogadták az „új" ízvilágot, egyre emelkedik azok száma, akik teljes mértékben elégedettek az ételekkel és ételsorokkal.

- Ez immár a két éve indított „Nyitott kapuk a menzán" program keretében érkező szülői visszacsatolásokból is mérhető - közölte a szakember, aki hozzátette, eredményesnek mondható az egészségesebb ételekre való átállás.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az egészséges táplálkozás kapcsán nem kell szélső értékekben gondolkozni, annak alapja a változatos táplálkozás, az egyes élelmiszercsoportok megfelelő arányban történő fogyasztása.

- Ha egy közétkeztetőnek sikerül megtalálnia az arany középutat a rendelet, valamint a fogyasztói elvárások egyidejű teljesítésében, az mindenképp sikerhez, elégedett fogyasztókhoz vezet - mondta a pécsi fogyasztókat 70 intézményben kiszolgáló Hungast üzletfejlesztési igazgatója.

Képünk archív felvétel.

H. L. B.