A palotabozsoki vasúti múzeumba kerül a pécsi főpályaudvar legendás vonata

2020. december 02. szerda 15:56

A palotabozsoki vasúti múzeumba kerül a pécsi főpályaudvar legendás vonata

Hosszú ideig állt a pécsi főpályaudvar üzemi területének jól látható részén egy úgynevezett ABmot Ganz motorvonat és a hozzá tartozó BCX mellékkocsi. Egy ideje azonban a szerelvény már nem köszönti a Szentlőrinc irányából érkezőket, elkerült megszokott helyéről. A vasútbarátok egy része attól tart, az évtizedek során leromlott állapotba került jármű végleg a rozsda martaléka lesz, ám erről szó sincs. Sőt, hamarosan régi fényében díszeleghet a szerelvény.


Egyfajta kiállítási tárgyként állt a pécsi főpályaudvar üzemi területén egy forgalomból kivont, sokak számára jól ismert ABmot motorvonat és annak mellékkocsija, amelyek évtizedeken keresztül koptatták a baranyai síneket.

A vonattal Szentlőrinc felé közlekedőknek - vagy éppen az onnan érkezők számára - feltűnhetett, hogy az 1930-ban készült szerelvény már nincs a jól megszokott helyén. A vasútbarátok egy része attól tart, hogy az amúgy szemmel láthatóan rossz állapotban lévő jármű végleg az enyészeté lesz, ám mint lapunk megtudta, emiatt feleslegesen aggódnak.

Megkeresésünkre a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóság azt a tájékoztatást adta, hogy az eddig Pécsett, üzemi területen tárolt NMK AB441 motorkocsit és 0117-0 BCX 44 168 AB mellékkocsit Palotabozsokon továbbra is MÁV-területen, az egykori állomás épületében működő, vasúti tárgyakat és dokumentumokat bemutató kiállítás részeként állítják ki hamarosan. A szerelvény lényegében hazatér, hiszen sokáig ezen a szakaszon, az egykori Pécs-Bátaszék vonalon közlekedett.

A szerelvény jó kezekbe, a Vasúti Múzeum Palotabozsok Hagyományőrző Egyesülethez kerül. A MÁV-nál arról adtak tájékoztatást, hogy a múzeumban jellemzően helyi értékeket előtérbe helyezve gyűjtöttek anyagokat, emléket állítva a csaknem százéves vasutas múlttal rendelkező falunak.

A községben évtizedeken át több száz ember dolgozott, és tekintette élete részének a vasutat. Sajnos a településen már nem jár vonat, a Pécs-Bátaszék vonal ugyanis 1997-től kezdve folyamatosan leépült: előbb a Pécsvárad-Palotabozsok szakaszon indultak el a pótlóbuszok, majd 2003-tól Palotabozsok és Bátaszék között is megszűnt a vasúti közlekedés. 2009-től pedig már Pécs és Pécsvárad között sincs már forgalom a síneken.

A Vasúti Múzeum Hagyományőrző Egyesület nagy feladat előtt áll, hiszen meg kell szervezniük a szerelvény elszállítását Palotabozsokra, illetve a felújítást is célul tűzték ki.

Palotás Péter - Fotó: Ludvig Károly/Vasúti Múzeum Palotabozsok Hagyományőrző Egyesület