A darukezelő rejtélyes élete: a férfi, aki inkognitóját megőrizve bontja a pécsi Magasházat

2016. március 17. csütörtök 18:37

A darukezelő rejtélyes élete: a férfi, aki inkognitóját megőrizve bontja a pécsi Magasházat

Néhány napon belül megkezdődik a Magasház bontása, ehhez már felállították a hatalmas toronydarut is. A masina kezelőjével szerettünk volna beszélni, kulisszatitkok iránt érdeklődve, ám kiderült, az illető nem állhat a nyilvánosság elé. 

A toronyépület környékét körbejárva jól látható a piros-fehér színben pompázó, hatalmas emelőszerkezet. Bár a Szigeti úti oldalon kevesebbet lehet meglesni belőle a paraván mögött, azért a Megyeri tér irányából már jobban kibontakozik a célgép. Meg ott konténerek is akadnak, ahol építésvezetők, biztonsági őrök teszik a dolgukat. Ők azonban hivatalos felvilágosítást nem adhatnak senkinek, mint ahogy a daru kezelője sem.

Szóval a gépkezelő inkognitóban maradt, ám azért a neki címzett kérdéseinkre a válaszokat megkaptuk a kivitelezők, a STRABAG MLL Kft. - Land Bau Kft. sajtósától (aki egyébként szintén megőrizte inkognitóját).

- Naponta hányszor teszi meg az utat a gépmester?

- Pont annyiszor, amennyiszer azt jónak, fontosnak érzi a munkatársunk. Vagyis bármikor leereszkedhet.

- Milyenek fent a munkakörülmények?
- A jogszabályi feltételeknek megfelelőek, kielégítőek.

- A tevékenység kulcsszereplője sasszemű, vagy kamera bevetésével végzi a műveleteket?
- Alapesetben valóban csupán a látására hagyatkozhat. Emellett azonban létezik állandó, szoros együttműködés a daruirányítóval is. Vele rádión tarthatja a kapcsolatot a fönn lévő ember.

Majdnem száz méter magasban

A gép gémmagassága 90 méteren van. Horogkinyúlása 35 méter, a gém végén a teherbírása 5900 kilogramm. A maximális teherbírása 12 000 kilogramm, természetesen akkor rövidebb távolságon működik az emelőszerkezet. Lift nincsen benne, vasszerkezetén belül, vaslétrán lehet felmászni a tetejére, ahol magányosan teszi a dolgát a kezelő. De legalább a kilátás kiváló lehet. Már ha műszak közben van idő gyönyörködni a panorámában.

- Mennyire veszélyes a feladat, vagyis egy ilyen szerkezetű épület lebontása?
- A helyszínen lévők közül mindenki azon fáradozik, hogy technológiai utasításokat, más szabályokat maradéktalanul betartsák. Ez mindenki közös érdeke.

- Nagy szélben leállítják az emelések végrehajtását?
- Igen. A kezelő rendelkezik szélmérő berendezéssel, ami folyamatosan szolgáltat adatokat a pillanatnyi széllökések erejéről. A vonatkozó regulák, gépkönyvi utasítások egy bizonyos határig engedik a működést. Azon túllépni nem szabad, haladéktalanul le kell állítani minden manővert.

- Miért olyan rejtélyes ez a munkakör, hogy a főszereplővel nem lehet találkozni?
- A célfeladat cseppet sem titkos. Az együttműködő felek tevékenysége azonban nem a nagy nyilvánosság előtt zajlik.

Ennyi tehát a hivatalos álláspont. Más forrásból úgy értesültünk, azért a szaki lehetőség szerint munkanaponként csak egyszer hajtja végre a „csúcstámadást". Hátizsákjában mindent igyekszik felvinni magával, nem szerencsés dolog a feledékenység ebben az iparágban. A veseműködéssel járó „mellékhatásokról meg annyit: a pillepalack feltalálása óta ez sem okozhat gondot.

 

Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva