A bölcsődei ellátás új lehetőségeiről tanácskoztak

2017. május 18. csütörtök 15:30

A bölcsődei ellátás új lehetőségeiről tanácskoztak

Számos baranyai településről érkeztek polgármesterek és intézményvezetők a bölcsődei ellátás új lehetőségeivel foglalkozó tájékoztató rendezvényre, amit a hét elején rendezett meg Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Baranyai Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház. 

A családpolitika egyik kedvező változásai közé tartozik, hogy a települési önkormányzatoknak bölcsődét kell létrehozniuk és fenntartaniuk, ahol erre legalább 5 gyermeket érintően igény jelentkezik, vagy a 3 év alatti lakosok száma meghaladja a 40 főt. Ennek az érintett önkormányzatoknak legkésőbb 2018 végéig eleget kell tenniük. A három év alatti gyermekek ellátását az idei év elejétől a „klasszikus bölcsődén" kívül mini bölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde keretein belül is biztosítani lehet.

A tájékoztató napon Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának bölcsődei rendszer átalakításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa a bölcsődei ellátórendszerrel és finanszírozással kapcsolatos főbb elemek mellett kiemelte, hogy az átalakítás a munka és családalapú társadalom megvalósításának fontos része. Kovácsné Bárány Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Népesedés- és Gyermekügyi Főosztályának főosztályvezető-helyettese cselekvési tervet vázolt fel a települési önkormányzatok számára, külön elemezve a különböző bölcsődei ellátási formák közötti választási szempontokat és a finanszírozás megvalósítását elősegítő pályázati forrásokat. Dr. Livják-Rozoga Veronika, a Baranya Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztályának vezetője áttekintette a bölcsődei engedélyezés folyamatát, a szolgáltatói nyilvántartásba való bejegyzés súlyponti kérdéseit. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bölcsődei ellátás nyújtására csak jogerős bejegyzést követően kerülhet sor.

Ezt követően a gyermekek napközbeni ellátásával kapcsolatos feladatokat ellátó módszertani szervezetek képviselői hangsúlyozták, hogy a bölcsőde kialakításával és átalakításával kapcsolatosan minden szakmai segítségeget megadnak a települési önkormányzatok részére.

Az érdeklődők megismerkedhettek Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület és a Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház gyermekekkel és családokkal kapcsolatos tevékenységével is.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal