95 ezer eurót költhetnek Baranyában kulináris kutatásra
2012. május 30. szerda 18:53
Magyar és horvát Baranya gasztrokulináris történetének kutatására, a hagyományok megőrzésére vállalkozott több, a határ két oldalán működő turisztikai szervezet, amelyek képviselői szerdán Pécsen számoltak be a Helyi ízek - helyi értékek elnevezésű kezdeményezésük eredményiről.
A Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter az eseményről szóló, az MTI-hez eljuttatott sajtóanyagában azt írta, hogy a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség, a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Batinai Borászok Egyesületének szakmai támogatásával 2011 októbere és 2012 szeptembere között 95 ezer eurót költhet az európai uniós forrásból finanszírozott projektre.
A pénzből adatbázist hoztak létre a határ mindkét oldalán elterülő Baranya vidéke gasztronómiai, borászati hagyományairól, rávilágítva azok egyediségére, jellegzetességeire, és a meglévő különbségekre. Az összeállítás, benne a helyi termékek, borok, sajtok, füstölt áruk, tradicionális főtt ételek neveivel, kiváló alapot teremtett magyar-horvát-angol nyelvű honlapok létrehozásához.
A www.gasztrobaranya.eu és a www.baranjagastro.eu internetcímeken elérhető honlapok azon túl, hogy foglalkoznak a két Baranyához tartozó 11 tájegység gasztronómiai arculatával, az ott élő magyar, sváb, cigány, horvát és szerb lakosság ételkészítési hagyományaival, ünnepi és évszakos ételeivel, valamint azok receptjeivel, folyamatosan informálnak a kezdeményezés keretében megvalósított és tervezett eseményekről, azaz bor- és gasztronómiai fesztiválokról, ünnepekről, örökségi rendezvényekről.
A projektben résztvevő turisztikai szervezetek az elmúlt hónapokban gyerekeknek vetélkedők szervezésével, az érdeklődő felnőtteknek, falusi turisztikai szolgáltatóknak pedig elméleti képzéssel, főzéssel, kóstolással egybekötött "gasztroakadémiával" is segítették az ételkészítési hagyományok ápolását.
Az egyesületek jövőbeni tervei között közös fesztiválok, főzőversenyek szervezése, gasztronómiai témájú könyv, kisfilm készítése, s egy Baranya termelési kultúráját, gasztronómiáját bemutató vándorkiállítás anyagának összeállítása is szerepel.
(mti)
Facebook box
Megosztás
Mások most ezeket a cikkeket olvassák
- Repültek a kukák, dőltek a leanderek...
- Pécsi kórházban látták utoljára a...
- Szorult helyzetbe került fecskét...
- Új eszközzel gyarapodott a...
- Orbán Viktor szerint négyszeresére nő...
- Dísznövény kiállítást és vásárt...
- Jövedéki adóval trükköző bandát...
- Kérés nélkül is kapnak gondosórát a...
- Több ezer látogató vett részt a...
- Idén is a baranyai tűzoltó,...