Mennyi és miért annyi az annyi? Reagált a Pécsi Tudományegyetem a balliberális sajtóban megjelentekre

2021. augusztus 25. szerda 12:02

Mennyi és miért annyi az annyi? Reagált a Pécsi Tudományegyetem a balliberális sajtóban megjelentekre

Közleményt adott ki csütörtökön a Pécsi Tudományegyetem az intézmény tartozására vonatkozó, a balliberális sajtóban megjelentekre reagálva. Azt írták, lényeges részleteket nélkülöztek a sajtóhírek.

 

 

"A Pécsi Tudományegyetem 2021. július végén fennálló tartozásállománya döntő részt az egészségügyi területhez kapcsolódik, mintegy 3,2 Mrd Ft összegben.

A tartozásállomány kialakulásának megítélése során fontos kiemelnünk, hogy a PTE Klinikai Központ regionális betegellátó szerepet tölt be a COVID-19 járvány elleni védekezésben.

Ennek során a progresszivitás csúcsán elhelyezkedő intézményként Baranya megyében itt történt az összes intenzív terápiát igénylő COVID beteg, regionális szinten pedig az összes legmagasabb szintű progresszív COVID beteg ellátása. A járványügyi védekezés és ennek keretében az oltáshoz kapcsolódóan felmerülő, közel 2,8 Mrd Ft összegű többletköltségek jelentős mértékben járultak hozzá a lejárt szállítói állomány növekedéséhez.

Emellett a költségvetési támogatások időbeli ütemezése okán meg kell előlegeznünk a rezidens képzések személyi juttatásainak időarányos, mintegy 600 M Ft értékű összegét, valamint a tartozásállományban megjelenik a ritka betegségek kezeléséhez szükséges gyógyszerkiadások körülbelül 300 M Ft-os költségszintje is, amelyet a NEAK közvetlenül fizet a szállítóknak, így ezen tartozás alakulására az Egyetemnek nincs közvetlen ráhatása.

A COVID többletkiadásokról hónapról-hónapra tájékoztatjuk az Országos Kórházi Főigazgatóságot, és ezekre vonatkozóan egyben többlettámogatási igényünket is benyújtottuk, amely reményeink szerint kedvező elbírálást kap.

Összességében, a Pécsi Tudományegyetem jelentős összeget előlegezett meg a COVID-19 világjárvány okozta ellátások többletkiadásainak finanszírozására, mely jelentős mértékben hozzájárult a szállítók felé fennálló tartozásállomány kialakulásához.

Mindezen terhek mellett a PTE mind egészségügyi, mind pedig oktatási, kutatási és egyéb kötelezettségeit folyamatosan ellátta, tehát a fent leírtak az Egyetem működtetését nem veszélyeztették", olvasható a közleményben.

EQM