Új kompokat, katamaránokat gyártanak a Balatonra

2021. január 21. csütörtök 18:30

Új kompokat, katamaránokat gyártanak a Balatonra

Mintegy 5,7 milliárd forint értékben megkezdődik két 45 méteres komp és két, 35 méter hosszú katamarán gyártása a Balatonra, miután eredményesen zárult a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. tavaly novemberben indított nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárása - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel. 

 

 

A közlemény szerint a kiírásra egyetlen érvényes ajánlat érkezett, a nyertes pályázó a felvidéki, komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery vállalat.

A gyártó feladata a tervek elkészítése, engedélyek beszerzése, a hajók legyártása és Balatonra szállítása, a végszerelés és a kész hajók átadása.

A fejlesztést történelmi léptékűnek nevezi a balatoni hajózás életében a Bahart, megjegyezve, hogy az új hajók várhatóan 2022 tavaszára készülnek el, illetve ekkor bocsáthatják vízre azokat. Szállításukat a Sió-csatornán tervezik, ami komoly logisztikai és koordinációs feladatot jelent majd - tették hozzá.

A 15,9 millió eurós beszerzés a magyar kormány csaknem 6,6 milliárd forintos tőkeemeléséből, a Bahart hajóflotta megújításának 1. üteme lesz, része a társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának.

A kompok és katamaránok beszerzésén túl, a következő években megújulnak a kikötők és a révállomások is. A Bahart célja, hogy európai színvonalú szolgáltatást biztosítson az utasainak - áll a közleményben.

MTI