Halálos balesetet okozott egy rendőr, ez lett a büntetése

2021. január 09. szombat 17:14

Halálos balesetet okozott egy rendőr, ez lett a büntetése

Másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt egy rendőrt pénteken kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésében a Fővárosi Törvényszék két rendőrautó három évvel ezelőtti, halálos kimenetelű karambolja miatt - tudatta közleményben a bíróság. 

 

 

A tényállás szerint 2018. február 15-én éjjel a vádlott rendőr törzsőrmesterként megkülönböztető fény- és hangjelzést használva szolgálati autójával egy rendőrségi helyszínre sietett. Egy újpesti kereszteződésben összeütköztek egy másik, elsőbbséggel bíró, kizárólag megkülönböztető fényjelzést használó rendőrautóval. Sem a járművet vezető vádlott, sem a balesetben elhunyt utasa nem használt biztonsági övet.

A vádlott járművének utasa a helyszínen meghalt, életét a bekapcsolt biztonsági öv sem mentette volna meg - írták.

A vádlott és a másik rendőrautó utasa 8 napon túl, míg a másik sofőr 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Sajtóhírek szerint a két karambolozó rendőrautó ugyanarra a helyszínre sietett a BRFK Tevékenység-irányítási Központ utasítása alapján, mert intézkedő rendőrök segítséget kértek.

Az ügyészség szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott megkülönböztető jelzéseket használva, de úgy haladt be mintegy 70 kilométeres óránkénti sebességgel a tilos jelzés ellenére a kereszteződésbe, hogy nem győződött meg arról, veszélyeztet-e más járművet, illetve, a másik, elsőbbségi helyzetben érkező jármű vezetője lehetővé teszi-e számára az akadálytalan továbbhaladást.

Az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat, amiért a törvény szerint 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Az ügyészség másfél év - 2 év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztést indítványozott.

Pénteken a törvényszék előkészítő ülést tartott, amelyen a vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság csak a büntetéskiszabás körében folytatott le bizonyítást, majd ítéletet hozott.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, megbánását, különös figyelemmel arra, hogy az elhunyt sértett hozzátartozóitól bocsánatot kért, ők pedig azt elfogadták. Így a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa első fokon másfél év - végrehajtásában 2 évre felfüggesztett - szabadságvesztésre, valamint 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a rendőr törzsőrmestert halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, miután a védő enyhítésért fellebbezett, a vádlott pedig három nap gondolkodási időt kért.

MTI