Gigantikus gazdasági akciótervet hirdetett ki Orbán Viktor - Jön a 13. havi nyugdíj is

2020. április 06. hétfő 12:21

Frissítve: 2020. április 06. hétfő 12:29

Gigantikus gazdasági akciótervet hirdetett ki Orbán Viktor - Jön a 13. havi nyugdíj is

A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn. 

 

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedéseket ismertetve kiemelte: egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és a gazdasági következményekkel, "menteni az emberéletet és gondoskodni a jövőről". Most olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, amelyek átsegítenek az előttünk álló nehéz szakaszon, ezért kidolgoztunk egy gazdaságvédelmi akciótervet - közölte.

"Tíz év megfeszített és szívós munkával már éppen egyenesbe jöttünk", amikor a koronavírus-járvány megérkezett Európába és veszélybe sodorta mindazt, amiért eddig megdolgoztunk.

 

A helyzet igazságtalan, nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy komoly kihívással kell szembenéznünk - mondta Orbán Viktor.

A kormány a munkahelyek megőrzése érdekében, rövidített munkavégzés esetén átvállalja a bérköltségek egy részét.

A kormányfő elmondta: 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti juttatást fognak kapni. Ezt történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is - ismertette a miniszterelnök.

Úgy fogalmazott: most a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem, a szüleinkről és a nagyszüleinkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget. 

Közölte, a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzet miatt el kell térni a 2020-as költségvetéstől.

Az erről szóló rendelet a nap folyamán megjelenik - közölte.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, 10 éve a pénzügyi stabilitás és a felelős költségvetési gazdálkodás mellett horgonyoztunk le és ezt a horgonyt most sem szedjük fel. 

A kormány kétezermilliárd forintnyi kamat- és garanciatámogatott hitellel segíti a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását - jelentette be Orbán Viktor.

A kormányfő ide sorolta a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést és a kreatív ipart.
A miniszterelnök ötpontos gazdaságvédelmi programot jelentett be a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet okán.



 

 

MTI