A nyelvvizsga-kötelezettség eltörléséről is szavaz a T. Ház

2022. november 21. hétfő 09:58

A nyelvvizsga-kötelezettség eltörléséről is szavaz a T. Ház

Háromnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, hétfőn ismét a plenáris ülés tárgyalja a szociális törvény módosítását, a jövő évi adótörvényeket és az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását. 

 

Az ülés 13 órakor kezdődik, a képviselők megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Lukáts Miklós (KDNP) volt országgyűlési képviselőről.

A napirend előtti felszólalások sorában szót kap Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló is.

Ezt követően - a napirend elfogadása után - három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.
    

Bizottsági jelentések és összegző módosító javaslatok vitái is a napirenden szerepelnek.
  

Tárgyalják az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében egyes vagyongazdálkodást érintő törvények módosítását, amely egyszerűsítené egyes állami ingatlanok eladását.
    

Az uniós jogharmonizációval indokolják az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását.
   

 Megvitatják a képviselők a 2025-ös Oszakai Világkiállításon történő magyar megjelenés sikeres megvalósításához kapcsolódó rendelkezésekről szóló javaslatot, ennek alapján a projekt irányítója és lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség lehet.
    

Vita lesz az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosításáról, amely a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlését is tartalmazza.
 
    

A képviselők tárgyalják a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosítását, ami a többi között bevezetné a szociális vetítési alap elnevezést az öregségi nyugdíjminimum helyett, továbbá azt is rögzítené a szociális ellátásokról szóló törvényben, hogy mindenki felelős önmagáért, ha pedig valaki nem képes gondoskodni önmagáról, akkor a hozzátartozók, a települési önkormányzatok és végső soron az állam segíti.
 
    

A kormány az orosz-ukrán háború miatt továbbra is indokoltnak tartja a veszélyhelyzet fenntartását, ezért november 1-jétől újra kihirdette azt.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvényjavaslat felhatalmazná a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbíthassa.

MTI