Fényraktár a Tűzraktérből

2011. március 25. péntek 18:59

Fényraktár a Tűzraktérből
A Tűzraktér hét fiatal képzőművészének nyílik csoportos kiállítása szombaton Pécsett, Fényraktár címmel. Szándékuk szerint nem csak azért, hogy bemutathassák tehetségüket - hanem azért is, hogy ízelítőt adjanak a pécsi közönségnek a főváros burjánzó képzőművészeti életéből.

Éberling Anikó, Énzsöly Kinga, Fischer Judit, Horváth Orsolya, Kollár Andrea, Piros Boróka és Timkó Bíbor - mindannyian a pályájuk elején járnak. Közülük ketten - akik egyben a kiállítás szervezői is -, Kollár Andrea és Éberling Anikó Pécsett végezték művészeti tanulmányaikat. 


Fiatal csapatról van szó, az átlagéletkoruk nem éri el a harmincat; ennek csak látszólag mondanak ellent műveik, amelyek nem ritkán súlyosabb mondanivalót is hordoznak. Megfogalmazásuk magán viseli a női kéz, az érzékeny gondolatvilág nyomait, a stílus finom, elegáns - de véletlenül sem szentimentális. Nem az, az alkotások között ugyanis találhatunk véres szövetdarabként ható tortazselét, béllel írott dalszöveget, megvakult tükröket, rettegő babákat is...

A kiállított művek többféle technikával készültek: van köztük vízfestmény, kortárs és klasszikus, olajvászonra vitt, fújt vagy égetett alkotás is. Egy valami közös bennük: mindegyiken megjelenik a fény mint alkotóelem, hol a mű szerves részeként, hol tárgyiasult formában.

A Fényraktárt Budai Orsi, a Tűzraktér programszervezője nyitja meg.

Megnyitó: március 26. (szombat), 20 óra.
Helyszín: A Szoba lakásgaléria-kávézó (Pécs, Boltív köz 2.)
A kiállítás várhatóan egy hónapig látogatható.
A belépés ingyenes.

Képünkön: Festőműhely a Tűzraktér Független Kulturális Központban.

Király Erika - Fotó: Mohai Balázs/MTI