Blama: hiába a 150 milliós támogatás

2009. február 12. csütörtök 20:32

Blama: hiába a 150 milliós támogatás
Százötvenmillió forint. Közel ekkora összeget hagy veszni a pécsi önkormányzat azzal, hogy lemond a Budai vám és a Kénes út között tervezett kerékpárút megépítéséről, s nem veszi igénybe a már megnyert pályázati forrást. A városvezetők szerint a pályázati győzelem kihirdetése óta plusz terhek is felmerültek, s Pécs költségvetése nincs abban a helyzetben, hogy mindezekre pénzt különítsenek el.

Pedig ősszel még azt közölték lapunkkal az illetékesek, hogy legkésőbb tavasszal elindulnak a munkálatok, s a kivitelezés közbeszereztetése is küszöbön állt már. Most, a 2009-es büdzsé tervezésekor azonban kiderült, hiába nyerte meg a város a pályázati pénzt, annak önrészét sem tudja előteremteni.

Soó László, a költségvetési bizottság szocialista elnöke a Pécsi Újság.hu-nak adott nyilatkozatában elismerte, valóban nem tudnak forrást biztosítani a fejlesztésre. Mint mondta, a 47 millió forintnyi önrészt még csak-csak elő tudták volna teremteni, a bicikliút megépítéséhez viszont telkeket is ki kellett volna sajátítani, s komplett közvilágítási rendszert létrehozni. Mindezek együtt már a százmilliós határt is átlépték volna, ezért a visszalépés mellett döntött a városvezetés.

Kérdésünkre, hogy mi lesz a már megítélt százötvenmillió forinttal, az elnök azt mondta: a fejlesztési ügynökség hozzáállásán múlik, hogy végleg megvonja-e a pénzt, vagy lehetőséget ad annak jövő évi igénybevételére. Tegyük hozzá, mivel a bicikliutas pályázatokért élénk érdeklődés van megyeszerte, a Pécsnek megítélt összeget valószínűleg olyan településeknek adják inkább, amelyek el is tudják azt fogadni.

Kiépített utakkal egyébként jelenleg a Malomvölgy és a Kertváros, az Északmegyer dűlő és a Domus Áruház között, valamint a Magyarürögi út egy kisebb részén, emellett a délnyugati elkerülő nyúlfarknyi területén találkozhatunk. A kerékpárutak mellett főként Kertvárosban vannak kerekesek részére táblákkal javasolt útvonalak. Bár ezernyi helyen bevált a világban, itt nem erőltetik, hogy kisebb részeket határoljanak el kerekesek számára a szélesebb úttestektől.

Aki még a fenti "sikertörténet" ellenére is hisz politikusaink ígéreteiben, annak jó hír, hogy - állítólag - lesz önerő arra a turizmusfejlesztési pályázatra, amelynek keretében Magyarürög és Orfű között erdei, pihenőkkel tarkított kerékpárutat terveznek építeni.

Képünkön az egyik kertvárosi kiépített alkalmatosságon tekerő biciklis.

Korb Zoltán - Fotó: Dittrich Éva