Balhé balhé hátán a Megyeházán

2007. december 05. szerda 17:52

Balhé balhé hátán a Megyeházán
Különös közjáték zajlott le a mai megyei közgyűlésen: az egyik napirendi pontnál a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Hegedűs István lemondásra szólította fel a Lungo Drom tagját, a fideszes Kovács Istvánt. Hegedűs egyébként a Lungo Drom megyei elnöke is egyben, Komlón pedig az MSZP-frakció tagja.

Közel harminc cigány kisebbségi önkormányzati képviselő tette tiszteletét a megyei közgyűlés tegnapi ülésén. A romák célja az volt, hogy nem mindennapi akcióval demonstráljanak Hegedűs István, a cigány területi önkormányzat elnöke mellett: Kovács István, fideszes megyei képviselő felszólalása közben felálltak, és hátat fordítva tiltakoztak ellene.

A különös ügy előzménye, hogy a közelmúltban Kovács lemondásra szólította fel a komlói Hegedűst, mert úgy vélte, összeférhetetlen, hogy a fideszes Lungo Drom tagjaként a komlói testületben a szocialista frakciót erősíti.

Hegedűs István azzal védekezik, hogy ő 2000-től kezdve hiába támogatta a jobboldalt, a Fidesztől semmilyen segítséget nem kapott. Hozzátette, Páva Zoltán, a város szocialista polgármestere viszont felajánlotta segítségét, s végül ezért lépett be a komlói MSZP frakcióba. Kovácsnak pedig azért kell mennie, mondta, mert megyei képviselőként még egyetlen, a cigányság helyzetének javítását célzó indítványa sem volt.

A közgyűlésen nagy vihart kavart Gulyás Emil, az MSZP frakcióvezetőjének azon felszólalása is, amelyben azt firtatta, hogy az előző testületi ülést jogszerűen rekesztette-e be Hargita János (képünkön) elnök. Gulyás szerint a mai, soron kívüli közgyűlést sem a jogszabályoknak megfelelően hívták össze, ezért felülvizsgálati kérelemmel a közigazgatási hivatalhoz fordul.

Hargitai - Gulyás vádjaira reagálva - viszont állítja, hogy bár az ügyrendi bizottság valóban nem hozott határozatot, de miután a közgyűlésen a képviselők megszavazták a napirendi pontokat, azt a jogszabályok szerint minden további nélkül megtarthatták. Az előző közgyűlés berekesztésére vonatkozó felvetésre pedig azt mondta, a szervezeti és működési szabályzat lehetőséget biztosít számára, hogy ha úgy látja, hogy a testület működésképtelenné válik, berekesztheti az ülést.

B. M.