A kormány jóvoltából a pécsi önkormányzatnál is vállalhatnak nyári munkát a diákok

2021. június 14. hétfő 18:15

A kormány jóvoltából a pécsi önkormányzatnál is vállalhatnak nyári munkát a diákok

Júliusra, illetve augusztusra, egy-egy hónapos ciklusra jelentkezhetnek a 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos diákok nyári munkára a pécsi önkormányzathoz és intézményeihez, közölte a pécsi önkormányzat. A foglalkoztatás feltétele, hogy a jelentkezők a járási hivatalban regisztrálják magukat, a regisztráció június 15-től indul.

 

 

A kormány a 2013 és 2020 közötti időszakhoz hasonlóan 2021-ben is nyári diákmunkára vonatkozó foglalkoztatási akciót hirdetett. Ennek keretében az önkormányzatok és intézményeik diákok foglalkoztatására kapnak támogatást.


Ez 2021. július 1. és 2021. augusztus 31. közötti időszakra vonatkozhat, és a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok foglalkoztatásához használható fel. A programba bekerülő diákok napi 6 órás munkában foglalkoztathatók, a kormány támogatása alapján ezért a nyári munkáért havi bruttó 125 550 forintot kaphatnak a jelentkezők.


A munkavégzéshez a járási hivatalban kell regisztrálniuk az érdeklődőknek. Fontos feltétel, hogy csak azok a nappali tagozatos diákok és hallgatók vehetnek részt a támogatott programban, akik nem állnak vállalkozói, vagy foglalkoztatásra irányuló más jogviszonyban.


A pécsi önkormányzat júliusban és augusztusban is kétszer egy hónapos turnusokban fogadja a jelentkező diákokat, akik közül mindkét ciklusban 35-35 fő a hivatal különböző osztályain végezhet majd nyári munkát. A program elősegíti a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat-szerzés mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja a számukra.

 

 

 

 

A kormányhivatal korábbi közlése szerint legkevesebb 1100 fő 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Baranyában. A program megvalósításához a kormány több mint 138 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben.

 

A kormány az idén kilencedik alkalommal induló Nyári diákmunka programra 3 milliárd forintot fordít, aminek köszönhetően 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. Ezzel a kormány 2013 óta több mint 20 milliárd forintot szánt 210 ezer középiskolás és egyetemista vakációs munkavégzésének támogatására. A diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát, vagyis két hónapon át juthatnak jövedelemhez.

Az 1100 tanuló a programban két típusú - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167.400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219.000 forint/hó). Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 550 forint az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet) pedig megadhatják. A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

EQM