Felfedezték a Földhöz eddigi legközelebbi fekete lyukat

2022. november 05. szombat 14:00

Felfedezték a Földhöz eddigi legközelebbi fekete lyukat

Csillagászok felfedezték az eddigi ismeretek szerint a Földhöz legközelebb eső fekete lyukat, amely 1600 fényévre található a bolygótól.

 

 

Pénteki bejelentésükben a felfedezést tevő kutatók leírták, hogy a fekete lyuk tömege a Nap négyszeresével ér fel, és háromszor közelebb van a Földhöz, mint az eddig legközelebbinek tartott azonos jelenség.

A fekete lyukat eredetileg az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrszondájának segítségével azonosították - közölte Kareem El-Badry, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója.

Eleinte a fekete lyuk társcsillagjának mozgását figyelték meg,

amely a fekete lyuk körüli pályán kering körülbelül ugyanakkora távolságban, mint amekkorára a Föld van a Naptól.

El-Badry és csapata ezután a hawaii Gemini obszervatóriumból folytatta a munkát. A kutatás megerősítette őket a fekete lyuk felfedezésének tényében, melyről a londoni Királyi Csillagászati Társaság havonta megjelenő tudományos folyóirata számolt be.

A kutatók egyelőre nem tudták megállapítani, hogy a fekete lyuk hogyan jöhetett létre a Tejútrendszerben.

Az űrobszervatórium után Gaia BH1-re keresztelt kozmikus jelenség a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképen belül helyezkedik el. A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni.

Képünk illusztráció.

MTI