Sportpályázat: lejárt szerződések

2008. január 13. vasárnap 20:53

Sportpályázat: lejárt szerződések
Elkészült a kiírás, a pécsi sportegyesületek, szakosztályok február 14-ig nyújthatják be pályázatukat önkormányzati támogatásra. Az elosztandó összeg várhatóan az idén is kevesebb lesz az előző évinél.

Az esztendő eleje hagyományosan a tervezés időszaka a sportegyesületeknél is. Mivel napjainkra a várható eredmények és a büdzsé egyre szorosabb kölcsönhatásba kerül egymással, egyáltalán nem mindegy, hogy egy klub vagy szakosztály mennyiből gazdálkodhat. Bár a rendszerváltás, majd különösen az EU-csatlakozás az állam drasztikus mértékű kivonulásával járt a versenysportból, az önkormányzatok tehetségük szerint még mindig igyekeznek a sportolók mellé állni. Pécsett egy többé-kevésbé bevált (azok szerint, akik megkapják a remélt összeget, jó a rendszer, a kiszorulók szerint egy csődtömeg…) pályázati rendszer működik már évek óta.

Amint arról Pap Dezső sportcsoportvezető (képünkön) a PécsiÚjságnak beszámolt róla, már elkészült az idei pályázati kiírás, a pontosan kitöltött űrlapokat február 14-ig kell az egyesületeknek visszajuttatniuk a Városházára. Hangsúlyozandó a pontosság, hiszen a szigorodó feltételek sorába tartozik, hogy a határidő után, hiányosan beérkező pályázatokat nem értékeli a bizottság.


Támogatást kérni egyébként idén is a szokásos kategóriákban lehet. Az év különlegessége, hogy az úgynevezett kiemelt, azaz A-kategóriába sorolt nagy klubokkal (lásd keretes anyagunkat) 2007 végén lejártak a korábbi hároméves különszerződések, amelyet már nem is kötnek újra. Így mostantól az él-, illetve másodvonalbeli labdás csapatok, illetve a PVSK is évenként pályázhatnak, ami részükről talán kényelmetlenebb, de a támogatási összegben elvben aktuálisabban érvényesülhetnek az eredményességi szempontok.

Örök dilemma és beszédtéma, hogy részben magánkézben lévő egyesületeket (MiZo, PMFC) támogasson-e, ha igen, milyen mértékben a város – illetve, elvárható-e, hogy a városi pénznek megfelelő arányban a társtulajdonosok is kivegyék-e a részüket az anyagiak előteremtéséből. Pécsett az eddigi gyakorlat szerint mindig az önkormányzat nyúlt mélyebben a zsebébe, ám a tendencia a városi szerepvállalás csökkenését mutatja, azaz hosszabb távon mindenképpen a magántőkére, a saját bevételekre, szponzorokra lesz utalva e szféra.


A többnyire olimpiai sportágakat tömörítő B-kategóriában is nevesítette a sportért is felelős Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága azokat az egyesületeket, amelyek itt pályázhatnak, míg a C-kategória az előző kettőbe nem sorolt többi klub nyílt terepének számít. Hagyományosan külön pénz „jár” a fogyatékos- és szabadidősportra, az utánpótlás-nevelésre, rendezvényszervezésre és élsportolók egyéni támogatására is. Utóbbi keretre az olimpiai esztendejében valószínűleg a Pekingre pályázók lesznek a favoritok (jelenleg az úszó Bodor Richárd és Jakabos Zsuzsanna, valamint a sportlövő Csonka Zsófia rendelkezik érvényes kvalifikációval).


Kérdésünkre Pap Dezső megerősítette, hogy eleve kivételezett vagy hátrányosan megkülönböztetett sportágak nincsenek, a támogatást mindenkinek a pályázati anyagok alapján, „érdemei” szerint ítélik majd meg. Ez utóbbin az eredményességet, a versenyzői létszámokat, a sportág népszerűségét, nézettségét, pécsi tradícióit értve. És persze saját erejét is, hiszen a pályázóknak saját forrásokat is föl kell mutatniuk.


A megyeszékhely romló költségvetési helyzetének megfelelően a sporttámogatások is csökkentek az utóbbi években. 2006-ban még 380 milliót osztott el az akkori Sportbizottság, tavalyra már csak 320 millió jutott, és információnk szerint az idén már csak 300 millióval számolhat a pécsi sport.


Legalábbis direkt kifizetésként. A város ugyanis ennél jóval többet költ sportcélokra, hiszen a létesítmény-fenntartást és -fejlesztéseket (pl. Sportcsarnok, PMFC-pálya, Várkői-stadion, Jégpálya, stb.), illetve egy sor szakosztály ingyenes vagy kedvezményes létesítményhasználatát is ide sorolhatjuk.

Sz. Zs.