Nem kapott licencet a PMFC - alighanem elbúcsúzhat a csapat az NB I-től

2015. május 13. szerda 17:56

Frissítve: 2015. május 14. csütörtök 17:46

Nem kapott licencet a PMFC - alighanem elbúcsúzhat a csapat az NB I-től

FRISSÍTVE A PMFC KÖZLEMÉNYÉVEL! Úgy tűnik, a pályán hiába folytat eredményesnek tetsző küzdelmet a PMFC az NB I-es tagsága meghosszabbításáért, a csapat ősztől mégsem folytathatja a legmagasabb osztályban: Csányi Sándor, az MLSZ elnöke szerdán bejelentette, négy másik csapat mellett a PMFC sem kapta meg az induláshoz szükséges licencet. A PMFC csütörtökön délután kiadott közleményében jelentette be, fellebbeznek a döntés ellen.

Bár korábban a PMFC irányítói biztosra vették, hogy a hiánypótlást követően megkapják az NB I-es induláshoz szükséges licencet, ennek az ellenkezője történt.

Szerdán Csányi Sándor, az MLSZ elnöke bejelentette, hogy a Pécs, a Győr, a Pápa, a Nyíregyháza és a Kecskemét labdarúgócsapata elhasalt, nem felelt meg a legmagasabb osztályban való szereplés feltételeinek.

Hozzátette, a kluboknak május 26-ig, a másodfokú döntésig van lehetőségük arra, hogy pótolják a hiányosságokat. Újabb bizonyítékok beadására a fellebbezés során viszont már nincs lehetőség, kivéve, ha a kérelmező olyan információt tár a testület elé, amely a korábbi eljárás időpontjában is a rendelkezésére állt, ám arról önhibáján kívül nem volt tudomása. Mindez lényegében azt jelenti, hogy vajmi kevés az esély arra, hogy a döntést megváltoztassák.

Az érintett csapatok az NB III-ban, leánykori nevén a területi bajnokságban folytathatják. (Ott legalább - jegyezhetjük meg roppant keserű szájízzel - viszont összejöhet a Pécs - Komló, illetve a Pécs - Kozármisleny rangadó...)

A PMFC közleménye

A határozat indoklásának átolvasását követően úgy döntöttünk, hogy a döntés ellen jogorvoslattal élünk, mert az abban foglaltakat jogsértőnek tartjuk és továbbra is kérjük az NB I-es bajnokságban történő induláshoz szükséges engedély megadását.

Az eljárásban igazoltuk azt, hogy a klub törvényes, likvid és adekvát működésének összes jogszabályi és gazdasági feltétele megvalósult, az NB I- es pécsi labdarúgócsapat nemzeti bajnokságban történő indulásának, és 2015/2016- os bajnokságban való folyamatos szereplésének sem jogi, sem közgazdasági akadálya nincs.

Az általunk az MLSZ illetékes bizottsága részére benyújtott iratok és nyilatkozatok alapján az NB I- es bajnokságban történő induláshoz szükséges engedélyt meg kellett volna kapnunk.

Mivel az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottság határozata a fentiekkel ellentétben részben téves adatokon alapul, részben pedig a valós adatokat tévesen értelmezi, így helytelen következtetéseket, és érdemben helytelen döntést tartalmaz, ezért jogsértő.

Biztosak vagyunk abban, hogy a fellebbezésünk folytán eljáró másodfokú licencadó bizottság klubunk érveit és álláspontját elfogadva, a bizonyítékainkat helyesen értékelve megadja a PMFC-SPORT Kft. számára a 2015/2016 bajnoki évad NB I- es bajnokságában történő induláshoz szükséges engedélyt.

Pécsnek szüksége van az élvonalbeli labdarúgásra, a klubnak pedig szüksége van szurkolói támogatására, ezért mindenkit arra buzdítunk, és kérünk, hogy a tavaszi idény hátralévő meccsein jelenlétükkel fejezzék ki a klubhoz való ragaszkodásukat!

Dr. Hargitai János, a PMFC elnöke elképedt a döntés hallatán.

- Az nem tükrözi híven a valóságot, ha azt mondom, hogy megdöbbentem. A licencadó bizottság határozatából az derül ki, nem látták biztosítottnak, hogy a PMFC megfelelő anyagi háttér hiányában végig tudná játszani a következő szezont. Én ennek természetesen az ellenkezőjéről vagyok meggyőződve, mivel mi eddig is a saját lábunkon álltunk - szögezte le az elnök. - A korábbi adminisztratív akadályok leküzdése után, az új edző, Robert Jarni vezetésével a csapat is bizonyította, hogy helye van az NB I-ben, de úgy tűnik, hiába - tette hozzá.


- Fegyvertelenek vagyunk az MLSZ nagy hatalmú döntésével szemben - fogalmazott Hargitai János. - Megértettük az üzenetet, úgy látszik, nincs szükség az eredményes utánpótlás-nevelő munkájáról is ismert PMFC-re az élvonalban, ahogy a jelek szerint más vidéki csapatokra sincs. Kis túlzással jöhet a Budapest-bajnokság. Ettől függetlenül természetesen fellebbezünk a döntéssel szemben - mondta az elnök.

 

Képünkön: Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke (középen), mellette Vági Márton, az MLSZ főtitkára (balra) és Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke a szövetség elnökségi ülése után megtartott sajtótájékoztatón az MLSZ budapesti székházában 2015. május 13-án.

M. B. - MTI Fotó: Illyés Tibor