Csodás szezont futottak a Nemzeti Kosárlabda Akadémia korosztályos utánpótláscsapatai

2021. június 01. kedd 19:11

Csodás szezont futottak a Nemzeti Kosárlabda Akadémia korosztályos utánpótláscsapatai

Fantasztikus szezont zártak a Nemzeti Kosárlabda Akadémia kiemelt korosztályos utánpótláscsapatai, amelyek közül mind a hat az ország legjobb négy együttese közé jutott, közülük a junior fiúk aranyérmet szereztek. Az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László szerint ez még csak a kezdet.

 

 

- A serdülő, a kadét és junior csapataik, fiú és lány vonalon egyaránt, négyes döntőt játszhattak a szezon végén. Valami ilyesmire gondoltak, amikor megálmodták az akadémiát?

- Ritkán fordul elő, hogy egy akadémia mind a hat csapata bekerüljön a final fourba, de úgy gondolom, ez még csak a kezdet, ennél csak jobbak leszünk - mondta lapunknak Rátgéber László. - Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy nagyon komoly szakmai munka folyik nálunk. De nem a helyezések és az érmek a legfontosabbak, hanem az, hogy ezekből a gyerekekből spílerek és igazi emberek legyenek. Ez sokkal nagyobb feladat. Ugyan a döntőkön az a legfontosabb, hogy megnyerd a meccset, de mi sohasem áldozzuk fel a képzést. Aki ebben a korban taktikával foglalkozik, az becsapja a gyerekeket.

- A létesítmény 2018 őszén nyitotta meg a kapuit, tehát kevesebb, mint három év alatt jutottak el idáig. Minek köszönhető ez a gyors siker?

- Nem jutnék a sor végére, ha mindenkinek meg szeretném köszönni ezeket a sikereket. Ez egy igazi integrális kosárlabda-teljesítmény. Ezekkel a gyerekekkel nem csak az edzők, a segédedzők és a menedzserek foglalkoznak. Van kondiciónáló edzőjük, pszichológusuk, gyógytornászuk, van, aki az étkezésüket felügyeli. Így működik a rendszer! De ne felejtsük el, hogy ezek a fiatalok az első fontos meccsüket a felnőttek között fogják majd játszani.

- Mi a következő lépcsőfok az akadémia számára?

- Én folyamatosan azon gondolkozom, hogyan lehetnénk jobbak, az eszközparkunkat például folyamatosan fejlesztjük. Március elsejétől Nenad Trunics, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség első számú eladója lett a szakmai igazgatóhelyettes az akadémián. Van két mentoredzőnk, a fiú vonalon Janez Drvaric, aki egy szlovén edzőlegenda, a lányoknak pedig ott van Fabio Fossati. Mindketten FIBA-instruktorok - ilyen emberek mentorálják az edzőinket! Igazi gyémántokat szedtem össze, s most azon dolgozom, hogy a sima körökből olimpiai karikákat formáljak.

- Tehetséges nigériai centerüket, James Nnajit tavaly leigazolta a Barcelona, tehát az európai topklubok radarán is fent van az akadémia. Nagy az érdeklődés a játékosok iránt?

- Nekünk az a célunk, hogy megtartsuk a gyerekeket, de ha valakit a Barcelona vagy a Real Madrid hív, akkor persze, hogy elengedjük. Két éve nem volt nemzetközi verseny, bezárt a világ, most pedig nagyon várjuk, hogy ismét megmérettessük magunkat a nemzetközi porondon. A nagy álmunk az az, hogy a junior, tehát U18-as csapatunk bekerüljön az Euroligába.

- A Rátgéber Akadémia egyik neveltje, Wentzel Nóra már a felnőttválogatottban is bemutatkozhatott a múlt héten.

- Nem lepődtem meg, sőt, én úgy gondolom, hogy már egy ideje ott lenne a helye. Nagy büszkesége az akadémiának, a játékával és a viselkedésével egyaránt. Ő viszi a hírünket mindenhova, és nagy öröm, hogy itt maradt a felnőttcsapatunkban, a PEAC-Pécsben. Természetesen az ő mezét is fel fogjuk húzni a csarnok falára. Nekünk nem a bajnoki címek számítanak, hanem hogy mennyi válogatottat tudunk kinevelni.

- Hogy látja, jelenleg mi a szerepe az akadémiának a magyar kosárlabdában?

- Eleinte, amikor megnyitottuk a kapuinkat, nem tudtak hova tenni minket, de most nagy partnerséget látok. Rengetek tehetséges gyerek kopogtat az ajtónkon, és remélhetőleg a felnőttcsapatokba sok tehetséget tudunk adni. Ezért jó, hogy van „teteje" az akadémiának, a fiúknál az NB I. B Piros csoportjában szereplő NKA Pécs, a lányoknál pedig a PEAC-Pécs. Keresem a stratégiai partnereket, hogy ezt még magasabb szintre emeljük, és azon is dolgozom, hogy újból visszahozzuk a pécsi női kosárlabdának a hírnevét.

Szabó Dániel - Fotó: Löffler Péter