A Csomolungma oxigénpalack nélküli meghódítására készül Klein Dávid

2012. február 29. szerda 15:43

A Csomolungma oxigénpalack nélküli meghódítására készül Klein Dávid

Klein Dávid hegymászó szólóban, a magyar hegymászás történetében először oxigénpalack nélkül készül feljutni a Föld legmagasabb pontjára, a Mount Everestre (Csomolungma).

A tavasszal induló Magyar Everest-expedíció a hegy északi oldalán, a tibeti normál úton indul, amelyet britek tártak fel az 1920-as években.

Az expedíció március 28-án indul Budapestről. A magashegyi táborok kiépítése után a tervek szerint május 15. és 25. között kerül sor a csúcs meghódítására. Klein az alaptábor felett egyedül mászva akar eljutni a Mount Everest csúcsára. Az alaptábor vezetője, Török Edina rádión követi a hegymászó mozgását - tájékoztatták az expedíció szervezői közleményben az MTI-t.

Klein mászótársával, Várkonyi Lászlóval többször próbálkozott a Csomolungma megmászásával. 2007 májusában 8650 méterre jutottak palack nélkül, idén pedig ezen az útvonalon haladva az utolsó kétszáz méter legyőzésével tervezik kitűzni a magyar zászlót a "világ tetején".

Klein legutóbb 2011-ben készült nagyszabású kísérletre, akkori célja a Mount Everest szomszédságában lévő, 8013 méter magas Sisapangma volt, amelyet szintén oxigénpalack használata nélkül akart elérni. Az expedíció azonban meghiúsult a mostoha időjárás és egyéb kedvezőtlen körülmények miatt.

Az Everest csúcsát eddig három magyar hegymászó érte el, de mindannyian használtak palackozott oxigént. A hegyet mintegy hatezer alkalommal mászták meg, de összesen alig 160 alkalommal sikerült a hegymászóknak a nemzetközi hegymászószövetség fogalmai szerint tisztán, tehát oxigénpalack segítsége nélkül elérniük a csúcsot.


Képünkön: Klein Dávid (jobbról) egy korábbi expedición a tragikus hegyi balesetben elhunyt Várkonyi Lászlóval.

MTI