Vonzó az autópálya: a tavalyinál is több Baranya megyei e-matrica találhat gazdára idén

2019. február 04. hétfő 09:46

Vonzó az autópálya: a tavalyinál is több Baranya megyei e-matrica találhat gazdára idén

Az előzetes vásárlások alapján jelentős mértékben, tíz-tizenöt százalékkal növekedhet az értékesített éves baranyai e-matricák száma. Elővételben 827 darab megyénkre vonatkozó engedély talált gazdára, összességében pedig várhatóan 17 ezernél is több járműre vásárolják meg a korlátlan úthasználat jogát.

 

Az elkölthető jövedelmek és a forgalomban lévő autók számának gyarapodásának köszönhetően évről évre emelkedik a forgalom az M6-os, illetve az M60-as sztrádák baranyai szakaszain.

A kedvező árának köszönhetően az éves megyei e-matricák iránt is folyamatosan növekszik a kereslet, hiszen egy ilyen megvásárlásával 2020. január 31-ig korlátlanul használhatóak az adott megye díjköteles útjai. Összehasonlításként, egy 10 napos engedély 3500 forintba kerül egy személyautó esetében, igaz, ezért a pénzért a teljes magyarországi autópálya-hálózat igénybe vehető.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.-nél megkeresésünkre a korábbi évekkel kapcsolatban közölték, egészen pontosan 13 114 darab 2017-es Baranya megyei e-matricát adtak el, 2018-ban pedig 16 311-et.

Az előzetes értékesítésekből arra lehet következtetni, hogy a növekvő tendencia 2019-ben is folytatódik, ennek során ugyanis tizenöt százalékkal több engedély talált gazdára, mint egy évvel korábban. Mint megtudtuk, 2017-re 415, 2018-ra 709, 2019-re vonatkozóan pedig 827 darab e-matricát adtak el „elővételben".

A NÚSZ Zrt. arról tájékoztatta munkatársunkat, hogy az engedélyek túlnyomó része, csaknem 93 százaléka személyautóra, illetve motorkerékpárra érvényes. Érdekesség, hogy az M6-os és az M60-as baranyai szakaszait 86 darab autóbusz járja rendszeresen, legalábbis 2018-ra vonatkozóan ennyi engedélyt vásároltak erre a kategóriára.

A 3,5 tonnánál nehezebb járművekre e-matrica nem vehető, az ilyen teherautók után a megtett távolsággal arányos elektronikus útdíjszedési (e-útdíj) rendszer alapján fizetnek.


Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)